Πρόσφατα

Για τον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στη φτώχεια [2013]

Επιστολή προς την Εκκλησία για τον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στη φτώχεια [2013]

 

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Σύρος 1/12/2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ

προς την Εκκλησία

για τον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στη φτώχεια

Αγαπητοί μας αδελφοί και αδελφές,

Είναι γνωστό σε όλους το ανθρωπιστικό, κοινωνικό και ευεργετικό έργο της παγκόσμιας φιλανθρωπικής οργάνωσης της Καθολικής Εκκλησίας που λέγεται CARITAS (ΑΓΑΠΗ), μία λέξη η οποία εμπεριέχει και εκφράζει το σκοπό και τον τρόπο της επιτέλεσης του τριπλού της έργου που είναι: η διδασκαλία, η λατρεία και η αγαθοεργία.

Η Εθνική Κάριτας, η Ευρωπαϊκή και η Διεθνής, αναζητούν τρόπους βοηθείας προς κάθε άνθρωπο, ο οποίος βιώνει την κάθε λογής φτώχεια και ιδιαίτερα την πείνα, «που είναι το πιο συγκεκριμένο σημάδι της φτώχειας» (Πάπας Βενέδικτος 16ος στη FAO).

Στην Καθολική Εκκλησία η κάθε Εκκλησιαστική Επαρχία, εκτός από τους άλλους τρόπους αγαθοεργίας, γνωστούς ή άγνωστους στο ευρύ κοινό, διαθέτει και τον οργανωμένο, ιδιαίτερα μέσω της Κάριτας. Μεγάλες και μικρές τοπικές Εκκλησίες δεν παύουν να ευαισθητοποιούνται στα έργα αγάπης, που αποτελούν την απόδειξη της πίστεως, εφόσον αυτή χωρίς τα έργα είναι νεκρή (Ιακ. 2, 17).

Είναι γνωστό το δυσανάλογα μεγάλο έργο αγάπης που γίνεται από τη μικρή σε αριθμό Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος: οι οίκοι ευγηρίας σε Αθήνα, Σύρο και Κέρκυρα, τα κέντρα των αδελφών της Μητέρας Τερέζας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, το προσφυγικό, οι τόνοι αγροτικών προϊόντων και ρουχισμού που διατίθενται από τα νησιά Σύρο και Τήνο στα γηροκομεία και σε οικογένειες της επαρχίας και του Κέντρου, οι έκτακτοι έρανοι που γίνονται μετά από φυσικές καταστροφές κλπ.

Η Διεθνής Κάριτας, μεταξύ των πολλών άλλων προγραμμάτων βοηθείας που προωθεί σε πολλά μέρη της γης, αποφάσισε να υλοποιήσει από το έτος 2011 ένα στρατηγικό όραμά της με το σύνθημα: «Μια μόνη ανθρώπινη οικογένεια, χωρίς πείνα και φτώχεια – το δικαίωμα όλων σε μία θρεπτική και σωστή διατροφή».

Δεν νομίζουμε να υπάρχει άνθρωπος πάνω στη γη που να αρνείται ότι αυτό το όραμα είναι τόσο ανθρώπινο, που να αξίζει τον κόπο να συμβάλει ο κάθε ένας μας, ώστε αυτό να γίνει πραγματικότητα.

Η Διεθνής Κάριτας έχει αναλάβει να προβάλει με ιδιαίτερο τρόπο αυτόν τον αγώνα.

Πώς όμως θα πετύχει αυτός ο αγώνας; Μόνο αν η κάθε τοπική οργάνωση αυτοδεσμευθεί με συγκεκριμένο και πρακτικό τρόπο να συμμετάσχει στον αγώνα αυτό. Ο αγώνας αυτός θα φέρει αποτέλεσμα αν πολλοί άνθρωποι δεσμευτούν να συμμετάσχουν για να βοηθήσουν τόσους συνανθρώπους που πεινούν, είναι άστεγοι και απροστάτευτοι, μόνοι και εγκαταλειμμένοι πάνω σ’ αυτή τη γη.

Δεν είναι δυνατόν ο ένας στους επτά κατοίκους της γης να πεινά και άλλοι να πετούν στους κάδους των σκουπιδιών τόσα περισσεύματα από τα πλούσια καθημερινά γεύματα. Mερικοί να διαθέτουν και δύο, ίσως και περισσότερες θέσεις εργασίας, και να υπάρχουν τόσοι νέοι που είναι άνεργοι!

Ο Θεός Δημιουργός πλούτισε τη γη με αγαθά που επαρκούν για όλους τους ανθρώπους. Γι’ αυτό ο Χριστός μάς επαναλαμβάνει: «Δώστε τους εσείς να φάνε».

Στα πανηγύρια μας, στις γιορτές μας, στις συνεστιάσεις μας, ας είμαστε πιο φειδωλοί, ας σκεπτόμαστε όσους στερούνται τα πάντα, ενώ εμείς έχουμε και περισσεύματα!

Είναι ανάγκη όλοι μαζί, -ξεκινώντας από τις μικρές ευαίσθητες ομάδες των μικρών κοινωνιών μας, που διαπιστώνουν πιο εύκολα την αδικία που διαπράττεται από μας τους ίδιους έναντι των φτωχών αδελφών μας-, να μάθουμε να είμαστε περισσότερο ευαίσθητοι προς τον «άλλο». Χρειάζεται δύναμη, αποφασιστικότητα και αποδέσμευση από τις όποιες συνήθειες μάς κάνουν να βλέπουμε μόνο τον εαυτό μας.

Όμως πάνω από όλα ας μην ξεχνάμε ότι τίποτε δεν μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας. Ας ζητούμε συχνά με την προσευχή μας από τον Κύριο τον «άρτον ημών τον επιούσιον», όχι μόνο για τους εαυτούς μας αλλά και για τους αδελφούς μας.

Ας υιοθετήσουμε όλοι μας, άτομα και θεσμοί, το όραμα της Διεθνούς Κάριτας, αναμένοντας τον ερχομό του Ενσαρκωμένου Θείου Λόγου, ο οποίος γίνεται άνθρωπος για να αγκαλιάσει ιδιαίτερα όσους ανθρώπους, πεινούν, διψούν, είναι άστεγοι, είναι άρρωστοι ψυχικά και σωματικά. Ας τον υποδεχθούμε στο πρόσωπο κάθε δυστυχισμένου συνανθρώπου μας, και τότε όχι μόνο θα έχουμε συμβάλει στον αγώνα της Διεθνούς Κάριτας, αλλά θα νιώσουμε πραγματικά και ευτυχισμένα Χριστούγεννα, όπως ευχόμαστε και στον καθένα και στην καθεμιά από σας.

 

Με την αγάπη του Κυρίου

 

Οι Επίσκοποί σας

Related Articles

Για την ποιμαντική των διαζευγμένων [2006]

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ.Πρωτ.:3600/06 Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2006   ΕΠΙΣΤΟΛΗ Προς τους Εφημερίους, Ιερείς και Ιερομονάχους των Εκκλησιαστικών Επαρχιών της καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδος για την ποιμαντική των διαζευγμένων «Χάρη σε σας και […]