Πρόσφατα

Μήνυμα προς τους Ιερομονάχους, Μοναχούς και Μοναχές για το Έτος της Αφιερωμένης ζωής [2014]

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥΣ, ΜΟΝΑΧΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΧΕΣ 
ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗΣ ΖΩΗΣ

 

Προς τους Ιερομονάχους, Μοναχούς και Μοναχές
της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα

Αγαπητές Αδελφές και αγαπητοί Αδελφοί που έχετε αφιερώσει ολοκληρωτικά τη ζωή σας στο Θεό και στους αδελφούς σας, μέσα από τα Μοναχικά Τάγματα που στολίζουν, εμπλουτίζουν και ζωοποιούν τις τοπικές μας Εκκλησίες στην Ελλάδα, Ειρήνη, Χαρά και Γαλήνη στην καθεμιά και στον καθένα σας και στις κοινότητές σας.
Το έτος το αφιερωμένο στην μοναχική αφιερωμένη ζωή, που θέλησε να κηρύξει ο Πάπας Φραγκίσκος, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο στη Χώρα μας, γι’ αυτό οι Επίσκοποί σας, με αυτή την επιστολή, θέλουμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να εκφράσουμε τα συναισθήματα, την ευαρέσκεια και την αναγνώρισή μας σε όλους και όλες εσάς, προσωπικά, στις κοινότητές σας, αλλά και στα Μοναχικά σας Τάγματα.
Η μοναχική ζωή αποτελεί για την Εκκλησία μας ένα αναντικατάστατο σημείο ζωτικότητας. Εκεί που υπάρχουν μοναχικές κοινότητες, εκεί η Εκκλησία φανερώνεται σ’ αυτό που ακριβώς «είναι»: Εκκλησία – Κοινότητα – Κοινωνία. Εκτιμούμε επομένως, πρώτα αυτό που είσαστε και ύστερα αυτό που κάνετε.

Αυτό που είσαστε το εκφράζει με σαφή και περιεκτικό τρόπο το τρίπτυχο λογότυπο αυτού του αφιερωμένου έτους: «Ευαγγέλιο – Προφητεία – Ελπίδα».

Πράγματι, ο Κύριος με το κάλεσμα στη μοναχική ζωή, σας καλεί να είσαστε η ζωντανή υλοποίηση του Ευαγγελίου μέσα στο σύγχρονο κόσμο: Άντρες και γυναίκες που ασπάστηκαν το Ευαγγέλιο, δηλαδή τον ίδιο τον Ιησού Χριστό και το κήρυγμά του, ανταποκρίθηκαν με όλη τους την αγάπη στην αγάπη του Χριστού και σ’ Αυτόν αφιερώθηκαν με όλο τους το είναι.
Είσαστε ζωντανή προφητεία με το να προσφέρετε στο σύγχρονο κόσμο τις Ευαγγελικές αξίες με έναν τρόπο ζωής που πηγάζει από το Ευαγγέλιο και μ’ αυτόν τον τρόπο ζωογονείτε την ελπίδα ότι η Εκκλησία, με την ενεργή δράση του Αγίου Πνεύματος του ζωοποιού, αποτελεί πράγματι σημείο σωτηρίας μέσα στο σύγχρονο κόσμο.
Σ’ ό,τι αφορά τη δράση σας στις τοπικές μας Εκκλησίες, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δώσατε και δίνετε μία φωτεινή μαρτυρία Ευαγγελισμού, σύμφωνα με το ειδικό χάρισμα του Τάγματος στο οποίο ανήκετε.
Ευαγγελίζεστε στα παιδιά και στους νέους με το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό σας έργο, με την περίθαλψη των όσων βρίσκονται σε ανάγκη, με τα έργα φιλανθρωπίας που διατηρείτε, βοηθάτε στο αγιαστικό έργο της Εκκλησίας με την κατήχηση, με τις ενορίες που ποιμαίνετε, με τα έργα θεολογικής εμβάθυνσης και επιμόρφωσης και με πολλές άλλες δραστηριότητες. Για όλα αυτά έχετε την απέραντη ευγνωμοσύνη όλης της Εκκλησία μας, τη δική μας και όλων των πιστών μας. Οι δικές μας ευχαριστίες μπορεί να αποτελούν θερμές ευχές, ο Κύριος όμως, όπως υποσχέθηκε στο Ευαγγέλιο, θα σας ανταποδώσει «εκατονταπλάσια, τώρα σ’ αυτή τη ζωή, …. Και, στον κόσμο που έρχεται, την αιώνια ζωή» (Μαρκ. 10, 30).
Δεν αγνοούμε, ωστόσο, τη μεγάλη κρίση που περνούν όλα τα μοναχικά Τάγματα σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι και στη χώρα μας, στον ελλαδικό καθολικό χώρο, οι μοναχικές κοινότητες ολοένα και συρρικνώνονται. Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τη θλίψη και τον προβληματισμό μας για τη τραγική αυτή αποδυνάμωση της μοναχικής ζωής στην Ελλάδα. Αλλά δε θέλουμε να απελπιζόμαστε. Ο Θεός δεν θα μας εγκαταλείψει. Καλούμε όλους να προσεύχονται για τις μοναχικές και ιερατικές κλήσεις. Δεν πρέπει οι τοπικές μας Εκκλησίες να μείνουν χωρίς την προφητική διάσταση της μοναχικής ζωής. Δεν θέλουμε τοπικές Εκκλησίες στείρες από μοναχική ζωή, από την παρουσία της και τα έργα της.
Το παρήγορο είναι ότι και εδώ στην Ελλάδα, παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια, μία αύξηση στην παρουσία των μοναχικών Κοινοτήτων με την άφιξη νέων Ταγμάτων. Αυτό το φαινόμενο δείχνει ότι το χάρισμα της μοναχικής ζωής εκφράζεται με νέους τρόπους που συνυπάρχουν με τα πιο παραδοσιακά μοναχικά Τάγματα. Όλα όμως τα Τάγματα -και αυτή είναι η ευχή μας- πρέπει να εξακολουθήσουν, έστω και υπό δύσκολες συνθήκες που διανύουν να μη κλειστούν στον εαυτόν τους, αλλά να συνεχίσουν να δίνουν συνεχή μαρτυρία αδελφικής ζωής μέσα στην εκκλησιαστική κοινότητα. Οι μοναχοί και οι μοναχές δεν είναι μία ομάδα απομονωμένη, αλλά είναι άνδρες και γυναίκες που πορεύονται με όλο το Λαό του Θεού, τον εμπλουτίζουν εκ των έσω, τον φωτίζουν με τη δική τους αδελφική και κοινοτική ζωή κι αυτός είναι ο βασικός ευαγγελισμός που έχουμε την ευκαιρία να προωθήσουμε σήμερα. Όπως γράφει ο Άγιος Πατέρας: «το Άγιο Πνεύμα εμπλουτίζει όλη την Εκκλησία, η οποία ευαγγελίζεται επίσης μέσω διαφόρων χαρισμάτων. Αυτά είναι δώρα για να ανανεώνουν και να οικοδομούν την Εκκλησία. Δεν είναι μια κλειστή παρακαταθήκη, που παραδίδεται σε μία ομάδα για να τη διαφυλάξει. Πρόκειται μάλλον για δώρα του Πνεύματος που εντάσσονται στο εκκλησιαστικό σώμα, ελκυόμενα προς το κέντρο που είναι ο Χριστός, απ’ όπου κατευθύνονται με μια ώθηση ευαγγελισμού. Ένα σαφές σημάδι αυθεντικότητας ενός χαρίσματος είναι η εκκλησιαστικότητά του, η ικανότητά του να ενσωματώνεται αρμονικά στη ζωή του αγίου Λαού του Θεού για το καλό όλων». (Η Χαρά του Ευαγγελίου, αρ. 130, σ. 100).
Θέλησή μας, είναι αυτό το Έτος, αφιερωμένο σε εσάς αγαπητές Αδελφές και αγαπητοί Αδελφοί, να γίνει αφορμή να ανακαλύψει ο καθένας από εσάς το χάρισμα του ιδρυτή του και με χαρά, όπως μας καλεί ο Πάπας Φραγκίσκος, να το ακολουθήσει, ξεπερνώντας την απογοήτευση, την αποθάρρυνση και τις δυσκολίες. «Θέλω να σας πω μια λέξη –έλεγε ο Πάπας στους μοναχούς– και αυτή η λέξη είναι «χαρά». Πάντοτε εκεί που υπάρχουν οι μοναχοί, εκεί υπάρχει και η χαρά».  Ο Θεός, που ποτέ δεν εγκαταλείπει τα παιδιά του, ας ζωντανέψει πρώτ’ απ’ όλα την καρδιά μας και ύστερα τις κοινότητές σας ώστε όλοι να είμαστε ευγνώμονες για τις ευεργεσίες του.
Εμείς οι επίσκοποι, θα θέλαμε κατά τη διάρκεια αυτού του Έτους, σε συνεργασία μαζί σας, να οργανώσουμε μία συνάντηση προσευχής, μαρτυρίας και ανταλλαγής των προβληματισμών μας.
Η ευλογία, η παρηγοριά, η χαρά και η χάρη του Θεού να γεμίζει τις καρδιές σας και όλων των μελών των κοινοτήτων σας και των μοναχικών σας Ταγμάτων.

 

Με απέραντη ευγνωμοσύνη, εκτίμηση και αγάπη
Δόθηκε στην Άνω Σύρο, στις 27 Νοεμβρίου 2014

 

 

Οι Επίσκοποί σας.
Για την Ιερά Σύνοδο:

+ Φραγκίσκος
Επίσκοπος τέως Σύρου, Θήρας και Κρήτης
Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

 + Νικόλαος,
      Αρχιεπίσκοπος Νάξου – Τήνου – Άνδρου – Μυκόνου
Μητροπολίτης Παντός Αιγαίου
 Γραμματέας

Related Articles

Για το Ιωβηλαίο Έτος της Ευσπλαχνίας [2015]

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αριθμ. Πρωτ. 4890/2015 Αθήνα, 24 Αύγουστου 2015 Προς τα Μέλη της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα   ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΓΙΑΤΟ ΙΩΒΗΛΑΙΟ ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΣΠΛΑΧΝΙΑΣ

Για τον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στη φτώχεια [2013]

Επιστολή προς την Εκκλησία για τον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στη φτώχεια [2013]   ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Σύρος 1/12/2013 ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς την Εκκλησία για τον παγκόσμιο αγώνα ενάντια στη φτώχεια