Διαδραστική ιστοσελίδα της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα | Interactive Catholic Ecclesia Network in Greece

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, Κύκλος 2ος Τέταρτη Κυριακή του Ερχομού Featured

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, Κύκλος 2ος , Τέταρτη  Κυριακή του Ερχομού

 

 

Τρία είναι τα πρόσωπα που χαρακτηρίζουν την περίοδο της Παρουσίας και μας βοηθούν να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τον ερχομό του Σωτήρα.

 

Ο Ησαΐας, ο μακρινός προφήτης, που έζησε αιώνες πριν και ανάγγειλε το Μεσσία, ως ερχόμενο. Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, ο προφήτης που τον υπόδειξε παρόντα, και η Μαρία που τον βαστάει στα σπλάχνα της.

Ο ευαγγελιστής, πρώτα, κάνει μια σύντομη παρουσίαση των προσώπων. Έχουμε ένα γεγονός, στο οποίο ο Θεός παίρνει την πρωτοβουλία και απευθύνεται σε μια παρθένο, με το όνομα Μαρία. Υπάρχει ένας ενδιάμεσος, ο άγγελος Γαβριήλ, που αναγγέλλει το γεγονός. Ο Ιωσήφ, με τον οποίο θα λέγαμε σήμερα η Μαρία είναι λογοδοσμένη.

Δίνει και τις γεωγραφικές συντεταγμένες του γεγονότος :    συμβαίνει σε μια συγκεκριμένη περιοχή, τη Γαλιλαία, και προσδιορίζει και την πόλη,  τη Ναζαρέτ. Δεν παραλείπει και τον χρονικό προσδιορισμό : στον έκτο μήνα της εγκυμοσύνης της Ελισάβετ.

Ο Θεός δεν επεμβαίνει ποτέ στα τυφλά. Επεμβαίνει σε μια ιστορικά καθορισμένη στιγμή που οι άνθρωποι  δημιούργησαν και είναι πρωταγωνιστές και μπορούν, όσοι έχουν την καλή θέληση, να εντοπίσουν.

Ένα Θεό που αρέσκεται να κάνει εκπλήξεις. Όλοι περίμεναν ο Μεσσίας να γεννηθεί από μια οικογένεια ευγενών, απόγονους του Δαυίδ ή μια  μεγάλη ιερατική οικογένεια. Εκείνος διαλέγει μια άσημη χωριατοπούλα της Γαλιλαίας. Μιας περιοχής που δεν έχαιρε καμιάς υπόληψης από τους ιουδαίους, γιατί θεωρούσαν ότι οι κάτοικοί της είχαν νοθεύσει την υγιή θρησκεία τους.

Και ακόμη ας είναι ο Παντοδύναμος, δεν επιβάλλεται, αλλά διακριτικά ζητά τη συνεργασία.  

Ο ευαγγελιστής, βέβαια, προς απογοήτευσή μας, περιορίζει στο ελάχιστο δυνατό τις πληροφορίες που μας δίνει.  Εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι το μήνυμα  που περνά μέσα από τη Μαρία της Ναζαρέτ, για μας Παναγία, πώς το δέχτηκε και πώς αντέδρασε.

 

Ας διαβασουμε τώρα  την ευαγγελική περικοπή.

Από το κατά Λουκά  άγιο Ευαγγέλιο   (Λκ 1,26-38)

Κατά τον έκτο μήνα, ο Θεός έστειλε τον άγγελο Γαβριήλ σε μια πόλη της Γαλιλαίας που ονομάζεται Ναζαρέτ, σε μια παρθένο αρραβωνιασμένη με άνδρα, που λεγόταν Ιωσήφ από τη γενιά του Δαβίδ. Το όνομα της παρθένου ήταν Μαριάμ. Και όταν ο άγγελος μπήκε στο σπίτι της, είπε: "Χαίρε, χαριτωμένη, ο Κύριος μαζί σου". Αλλά εκείνη ταράχθηκε απ' αυτό το λόγο και σκεπτόταν τι είδους χαιρετισμός ήταν αυτός. Και ο άγγελος της είπε: "Μη φοβάσαι, Μαριάμ, διότι βρήκες χάρη κοντά στο Θεό. Και να, θα μείνεις έγκυος και θα γεννήσεις ένα γιο, που θα τον ονομάσεις Ιησού. Αυτός θα γίνει μέγας και θα ονομασθεί Υιός του Υψίστου και θα του δώσει ο Κύριος ο Θεός το θρόνο του Δαβίδ του πατέρα του, και θα βασιλεύσει για πάντα πάνω στη γενιά του Ιακώβ και η βασιλεία του δεν θα έχει τέλος".

Είπε τότε η Μαριάμ στον άγγελο: "Πώς θα γίνει αυτό, αφού δε γνωρίζω άνδρα;".

 Κι ο άγγελος απαντώντας της είπε: " Το 'Αγιο Πνεύμα θα έλθει πάνω σου και η δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει. Για τούτο, και το παιδί που θα γεννηθεί, θα ονομασθεί άγιο, Υιός Θεού. Και η Ελισάβετ η συγγενής σου, συνέλαβε γιο στα γηρατειά της και αυτός είναι ο έκτος μήνας της εγκυμοσύνης, αυτής που την αποκαλούσαν στείρα. Διότι για το Θεό κανένας λόγος δεν είναι αδύνατος για να πραγματοποιηθεί". Είπε τότε η Μαριάμ: "Εγώ είμαι η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το λόγο σου". Κι αναχώρησε απ' αυτήν ο άγγελος.

  Λόγος του Κυρίου.

 

Όταν ο άγγελος μπήκε στο σπίτι της (Μαρίας), είπε: "Χαίρε, χαριτωμένη, ο Κύριος μαζί σου".

Ο αγγελιοφόρος Γαβριήλ (=ο Θεός είναι δυνατός), μεταφέρει στη Μαρία την πρόσκληση να αναλάβει μια αποστολή. Πριν, όμως, περιγράψει την αποστολή  με το χαιρετισμό του,  παρουσιάζει τα προσόντα που καθιστούν την Μαρία ικανή να φέρει σε πέρας αυτό που θα της προταθεί. 

Την προσκαλεί να είναι χαρούμενη, γιατί ο Θεός είναι μαζί της και τη γεμίζει με τη χάρη του, γιατί την αγαπά.

Ο πιο ασφαλής τρόπος για να προσεγγίσουμε το Μυστήριο του Θεού, είναι ο χαιρετισμός του αγγέλου.  Το όνομα του Θεού για τους ανθρώπους είναι: ο Θεός είναι μαζί σου και σε αγαπά. Το όνομα του ανθρώπου είναι: είμαι μπροστά στο Θεό που με αγαπά.

Όταν ο  Θεός καλεί κάποιον για να του αναθέσει  μια αποστολή, δεν τον αφήνει μόνο. Το κάλεσμα πάντοτε συνοδεύεται από τη χάρη Του, η οποία  καθιστά  τον καλεσμένο, ικανό, για να ανταποκριθεί στην αποστολή που του ανάθεσε. Ο άγγελος την αποκαλεί «γεμάτη από τη χάρη του Θεού που σε  αγαπά» και εκείνη αυτοχαρακτηρίζεται «δούλη». Από τη μια Χάρη-δωρεά η προσφορά, και από την άλλη η απάντηση- διαθεσιμότητα και υπηρεσία.  Ιδού οι δυο πόλοι ανάμεσα στους οποίους πρέπει να κινηθεί, αν θέλει, είτε να κατανοήσει, είτε ολοκληρωμένα να βιώσει τη χριστιανική ύπαρξη.

Στη Μαρία από τη Ναζαρέτ, την Παναγία,  έχουμε το κατεξοχήν παράδειγμα αυτής της συνεργασίας.

 

Η τελική απάντηση της Μαρίας:! 
"Εγώ είμαι η δούλη του Κυρίου. 
Ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το 
λόγο σου", είναι υποδειγματική.

Δωρεά λαβαίνεις, δωρεά δίνεις.

Μπορεί η Μαρία να συγκατανεύει, ωστόσο δεν είναι ο πρώτος λόγος της. Ο πρώτος λόγος της στο Θεό είναι μια ερώτηση που κρύβει απορία, αναστάτωση, αλλά και θέληση και προσπάθεια να καταλάβει τι συμβαίνει:«Πώς θα γίνει αυτό;».  

Με την απάντηση που της δόθηκε, «Το 'Αγιο Πνεύμα θα έλθει πάνω σου και η δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει. Για τούτο, και το παιδί που θα γεννηθεί, θα ονομασθεί άγιο, Υιός Θεού, Διότι για το Θεό κανένας λόγος δεν είναι αδύνατος για να πραγματοποιηθεί". Είπε τότε η Μαριάμ: "Εγώ είμαι η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το λόγο σου", κατάλαβε στο μέτρο που μπορούσε να καταλάβει και έδωσε υπεύθυνα τη συγκατάθεσή της. Ιδού ο πραγματικός άνθρωπος, ο αληθινός μαθητής του Χριστού. Καμιά αλαζονεία, όπως εκείνου που νομίζει ότι όλα τα ξέρει και ότι όλα τα ελέγχει, ούτε μίζερη αποποίηση ευθυνών, που προβάλλει την άγνοιά του ως δικαιολογία, αλλά με την ταπεινοφροσύνη  εκείνου που ξέρει τα όριά του, αφήνει ανοιχτούς τους ορίζοντες, προσπαθεί να καταλάβει, είναι καταδεκτικός να δεχτεί τη βοήθεια του Θεού πριν ξεκινήσει.

Η αφήγηση του ευαγγελισμού της Θεοτόκου μας παρουσιάζει την πιστότητα του Θεού που εκπληρώνει την υπόσχεση που είχε κάνει κάποτε στον Δαυίδ, αλλά και την εμπιστοσύνη και ολοκληρωτική διαθεσιμότητα που δείχνει η  Μαρία στο κάλεσμά του να είναι μια αποφασιστική ψηφίδα στο σχέδιο του Θεού.

Στη μορφή της Μαρίας από τη Ναζαρέτ, της Θεοτόκου, δόθηκε η δυνατότητα στην Εκκλησία να κατανοήσει το νόημα της  ύπαρξής της. Η Μαρία είναι το μοντέλο, το παράδειγμα εκείνου που θέλει να είναι μαθητής του Χριστού,   αλλά και ποια πρέπει να  είναι η Εκκλησία, η κοινότητα των μαθητών του Χριστού.

Η Εκκλησία είναι ο Λαός που ο Θεός σύναξε: για να είναι το σημείο της παρουσίας του μέσα στην ιστορία, για να συνεχίζει,  με την ενέργεια του Αγ. Πνεύματος, το έργο του Υιού,  για να είναι ο ενεργός Λόγος του μέσα στην ανθρώπινη ιστορία.

Η Εκκλησία είναι η κοινότητα των μαθητών του Χριστού, η οποία εκφράζει, ανά πάσα στιγμή, τη διαθεσιμότητά της, όπως η Παρθένος, να εργαστεί, ώστε η ανθρω­πότητα να μη στερηθεί τη συντροφιά του Σωτήρα της.

         Χριστιανός είναι αυτός, που με  την ταπεινή εργασία του, τη γενναιόδωρη και ανιδιοτελή διαθεσιμότητά του και την αυτοθυσία του, συμβάλλει στο να μεταμορφωθεί η φτωχή καθημερινή μας ζωή, σε ναό της παρουσίας του Θεού ανάμεσα στα πλάσματά του.
π.ιμ