Πρόσφατα

Ανακοινωθέν της Εαρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδος

Ιερά Σύνοδος Καθολικής Ιεραρχίας Ελλάδας

Γραμματεία

 Ανακοινωθέν

Από την Πέμπτη 27 Απριλίου 2023 ως και την Δευτέρα 1 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της τακτικής Εαρινής Συνόδου της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος, στην Αθήνα, στην Ιερά Μονή των Πατέρων Καπουκίνων.

 Οι εργασίες άρχισαν μετά την 7η Πανελλήνια Συνάντηση Ιεραρχίας Εφημερίων που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, από τις 25 ως τις 27 Απριλίου, και είχε θέμα: «Ο Εφημέριος ως παράγοντας Συνοδικότητας: Σχέσεις με Επίσκοπο, συναδέλφους, λαϊκούς».

Η Ιερά Σύνοδος:

  1. Συνεργάστηκε με τον Σεβασμιότατο Ιωάννη Ρωμαίο Pawlowski, Αποστολικό Νούντσιο στην Ελλάδα.
  2. Συναντήθηκε με το Νομικό Συμβούλιο της Ιεραρχίας και ενημερώθηκε για θέματα που την αφορούν.
  3. Συναντήθηκε με τον π. Μαρτίνο Τόμπσον και συζήτησε την ποιμαντική των Αλβανών στην Ελλάδα.
  4. Συνεργάστηκε με τον Διευθυντή του Γραφείου Τύπου κ. Σεβαστιανό Ρούσσο.
  5. Συνάντησε, μέσω τηλεδιάσκεψης, τον κ. Νίκο Κανελλόπουλο, επιστημονικό Σύμβουλο για την ψηφιοποίηση, και ενημερώθηκε για το θέμα της ψηφιοποίησης των κειμηλίων και των αρχείων της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα.
  6. Αποφάσισε να αιτηθεί να έρθει στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2025 το σκήνωμα της Αγίας Θηρεσίας του Λιζιέ.
  7. Αποφάσισε να επαναφέρει πρακτικές στην λατρεία που είχαν ανασταλεί λόγω κορωνοϊού (όπως ο ασπασμός της ειρήνης και ο αγιασμός στην είσοδο του ναού).
  8. Συνάντησε το διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Μαριανών Σχολείων και ενημερώθηκε για την πορεία των Σχολείων τους.
  9. Συζήτησε την πρόταση των Σεβ/τατου Δημητρίου Σαλάχα, π. Ιωάννη Μαραγκού και π. Μάρκου Φώσκολου για την θεολογική μόρφωση υποψηφίων μονίμων διακόνων, κατηχητών και άλλων ενδιαφερομένων λαϊκών, και καθόρισε τις κατευθυντήριες γραμμές σύμφωνα με τις οποίες θα διεξάγεται.
  10. Συζήτησε και άλλα θέματα, όπως τις μεταφράσεις των επισήμων εγγράφων της Εκκλησίας, τα άσματα για τη θεία λατρεία, την αποτέφρωση των νεκρών, την επανέκδοση της Κατήχησης της Καθολικής Εκκλησίας και τη φροντίδα των ηλικιωμένων ιερέων.

Η Ιερά Σύνοδος συμμετείχε στις επετειακές εκδηλώσεις των 100 χρόνων της Αρμενικής Καθολικής Εξαρχίας και παροικίας στην Αθήνα, η οποία ιδρύθηκε χάρη στον μόχθο του Καπουκίνου Ιεραποστόλου Κυρίλλου Ζοχραμπιάν, και συμπροσευχήθηκε στον Αρμενικό Καθολικό Ναό Αγίου Γρηγορίου του Φωτιστή παρόντος του Αρμενοκαθολικού Πατριάρχη Ραφαήλ Πέτρου ΚΑ’.

Το πρωί της Κυριακής 30 Απριλίου, οι Ιεράρχες συλλειτούργησαν στην πανηγυρική θεία Λειτουργία η οποία τελέστηκε στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος των Ελληνορρύθμων, συμμετέχοντας έτσι στους εορτασμούς για τα 25 χρόνια ιεροσύνης του Αποστολικού Εξάρχου Σεβ/τατου Εμμανουήλ Νιν.

Η Ιερά Σύνοδος, αφού ολοκλήρωσε τη συζήτηση των θεμάτων που προέβλεπε η Ημερήσια Διάταξη, καθόρισε την επόμενη σύνοδό της στις 14 ως 18 Νοεμβρίου 2023 στην Αθήνα, με θέμα τις προτάσεις της Συνόδου των Επισκόπων στη Ρώμη τον Οκτώβριο του 2023.

1 Μαΐου 2023

ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ