Πρόσφατα

Προς την Πόλη Και τον Κόσμο Χριστούγεννα [2014]

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2014
Πέμπτη, 25 Δεκεμβρίου 2014
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, Καλά Χριστούγεννα!
Ο Ιησούς, ο Υιός του Θεού, ο Σωτήρας του κόσμου, γεννήθηκε για χάρη μας. Γεννήθηκε στη Βηθλεέμ από μια παρθένο, πραγματοποιώντας  τις αρχαίες προφητείες. Η παρθένος ονομάζεται Μαρία, ο σύζυγος της Ιωσήφ.
Τα ταπεινά πρόσωπα, τα  γεμάτα ελπίδα στην καλοσύνη του Θεού, είναι εκείνα που υποδέχονται τον Ιησού και τον αναγνωρίζουν. Έτσι, το Πανάγιο Πνεύμα φώτισε τους βοσκούς της Βηθλεέμ, και έσπευσαν στη σπηλιά να προσκυνήσουν το βρέφος.  Το ίδιο Πνεύμα, κατόπιν, οδήγησε τους ταπεινούς γέροντες Συμεών και Άννα στο ναό της Ιερουσαλήμ, και αυτοί αναγνώρισαν στον Ιησού τον Μεσσία. «Τα μάτια μου είδαν το σωτήρα – αναφώνησε ο Συμεών – που ετοίμασες (ω Θεέ) για όλους τους λαούς» (Λκ. 2,30).
Ναι, αδελφοί, Ο Ιησούς είναι η σωτηρία για κάθε πρόσωπο και για κάθε λαό!
Σ’ αυτόν, το Σωτήρα του κόσμου, ζητώ σήμερα να κοιτάξει τα αδέλφια  και τις αδελφές μας του Ιράκ και της Συρίας που, επί τόσο  πολύ καιρό, υποφέρουν από τις συνέπειες της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, και μαζί με όσους ανήκουν σε άλλες εθνικές και θρησκευτικές ομάδες , υφίστανται έναν άγριο διωγμό. Είθε τα Χριστούγεννα, να δώσουν σ’ αυτούς ελπίδα, όπως και στο μεγάλο πλήθος των ξεριζωμένων από τη γη τους, στους πρόσφυγες, στους εκτοπισμένους, παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους, της Περιοχής και  όλου του κόσμου. Η αδιαφορία ας μεταβληθεί σε εγγύτητα, και η απόρριψη σε υποδοχή, ώστε όσοι σήμερα δοκιμάζονται να καταστεί δυνατό να λάβουν την απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια για να επιβιώσουν μέσα στην σκληρότητα του χειμώνα, να επιστρέψουν στις Χώρες τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Είθε ο Κύριος να ανοίξει τις καρδιές στην ελπίδα και να χαρίσει την ειρήνη Του σε όλη τη Μέση Ανατολή, ξεκινώντας από τους ευλογημένους Τόπους της γέννησής Του, στηρίζοντας τις προσπάθειες αυτών που στρατεύονται ενεργά επιδιώκοντας το διάλογο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.
Είθε ο Ιησούς, ο Σωτήρας του κόσμου, να κοιτάξει όσους υποφέρουν στην Ουκρανία και να χορηγήσει στην αγαπημένη αυτή Χώρα, να ξεπεράσει τις εντάσεις, να νικήσει το μίσος και τη βία και να ξεκινήσει μια νέα πορεία αδελφοσύνης και συμφιλίωσης.
Ο Σωτήρας Χριστός να χορηγήσει ειρήνη στη Νιγηρία, όπου χύνεται αίμα και πολύ μεγάλος αριθμός προσώπων αποσπάται άδικα από τους  δικούς τους και κρατούνται ως όμηροι ή θανατώνονται. Ειρήνη επικαλούμαι επίσης και σε άλλα μέρη της αφρικανικής Ηπείρου. Ο νους μου πάει ιδιαίτερα στη Λιβύη, στο Νότιο Σουδάν, στη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής και σε διάφορες περιοχές του Δημοκρατικής Πολιτείας του Κονγκό. Και ζητώ από αυτούς που έχουν την πολιτική ευθύνη να στρατευτούν, μέσω του διαλόγου, ώστε να ξεπεραστούν οι αντιθέσεις και να οικοδομηθεί μια σταθερή αδελφική συμβίωση.
Είθε ο Ιησούς να σώσει τα πολλά παιδιά, που είναι θύματα βίας και αντικείμενο εκμετάλλευσης και δουλεμπορίου προσώπων, ή εξαναγκάζονται να γίνουν στρατιώτες. Παιδιά, πολλά παιδιά, που γίνονται αντικείμενο κατάχρησης. Ας δώσει ο Ιησούς ανακούφιση στις οικογένειες των παιδιών που σφαγιάστηκαν στο Πακιστάν την περασμένη εβδομάδα.  Ας είναι κοντά σε όσους υποφέρουν από αρρώστιες, ιδιαίτερα  στα θύματα της επιδημίας του Έμπολα, προπάντων στη Λιβερία, στη Σιέρα Λεόνε και στη Γουινέα.  Και ενώ ευχαριστώ από καρδιάς αυτούς που με αξιοθαύμαστο θάρρος κάνουν ό, τι μπορούν για να βοηθήσουν τους αρρώστους και τους συγγενείς τους, απευθύνω ξανά ένα πιεστικό κάλεσμα να εξασφαλιστεί η περίθαλψη και η απαραίτητη θεραπεία αυτών των ασθενών.
Ο Ιησούς βρέφος. Ο νους μου πάει σε όλα τα βρέφη που σήμερα θανατώνονται και κακοποιούνται, τόσο αυτά που δεν προλαβαίνουν να δουν το φως της ζωής, που στερούνται της γενναιόδωρης αγάπης των γονέων τους και θάβονται μέσα σε μια κουλτούρα που δεν αγαπά τη ζωή, όσο και τα βρέφη που εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους εξαιτίας των πολέμων και των διωγμών, και έγιναν αντικείμενο κατάχρησης και εκμετάλλευσης κάτω από τα μάτια μας και τη συνένοχη σιωπή μας. Ο νους μου πάει επίσης και στα βρέφη που θανατώθηκαν κάτω από τους βομβαρδισμούς, ακόμη και εκεί όπου γεννήθηκε ο Υιός του Θεού. Ακόμη και σήμερα η αδύναμη σιωπή τους κραυγάζει κάτω από το σπαθί ενός πλήθους σημερινών Ηρώδων. Πραγματικά πολλά δάκρυα χύνονται αυτά τα Χριστούγεννα μαζί με τα δάκρυα του βρέφους Ιησού!
Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, το Πανάγιο Πνεύμα να φωτίσει σήμερα τις καρδιές μας, ώστε να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε στο Βρέφος Ιησού, που γεννήθηκε στη Βηθλεέμ από την Παρθένο Μαρία, τη σωτηρία που χάρισε ο Θεός στον καθένα από μας, σε κάθε άνθρωπο και σε όλους τους λαούς της γης. Η δύναμη του Χριστού, που είναι απελευθέρωση και υπηρεσία, ας γίνει αισθητή στις πολλές καρδιές που υφίστανται πολέμους, διωγμούς, σκλαβιά. Με την πραότητά της, αυτή η θεϊκή δύναμη να απαλείψει τη σκληρότητα από τις καρδιές πλήθους ανδρών και γυναικών που είναι  βουτηγμένοι μέσα στην κοσμικότητα και στην αδιαφορία, μέσα στην παγκοσμιοποίηση της αδιαφορίας. Η λυτρωτική της δύναμη να μετατρέψει τα όπλα σε άροτρα, την καταστροφή σε δημιουργικότητα, το μίσος σε αγάπη και τρυφερότητα. Έτσι θα μπορέσουμε να αναφωνήσουμε με χαρά: «Τα μάτια μας είδαν τη σωτηρία σου»,
Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι καλά Χριστούγεννα σε όλους!

Related Articles

«Ενταφιαστήκατε Μαζί με το Χριστό, Αλλά κι Αναστηθήκατε Μαζί του» [2011]

MΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΥ 16ΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ 2011 «ΕΝΤΑΦΙΑΣΤΗΚΑΤΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟ, ΑΛΛΑ ΚΙ ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΑΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ» (Κολ. 2,11 ) Αγαπητοί Αδελφοί και Αδελφές, Η Τεσσαρακοστή, που μας οδηγεί στον εορτασμό του Αγίου Πάσχα, […]

Η Μητέρα Εκκλησία: «Ιδού ο υιός σου… Ιδού η μητέρα σου». Και από εκείνη την ώρα ο μαθητής την πήρε στο σπίτι του». [2018]

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΤΕΡΑ  ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΡΡΩΣΤΩΝ (11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018)   Η Μητέρα Εκκλησία: «Ιδού ο υιός σου… Ιδού η μητέρα σου». Και από εκείνη την ώρα ο μαθητής την πήρε […]