Πρόσφατα

Η αγάπη νίκησε το μίσος, η ζωή νίκησε το θάνατο, το φως διέλυσε το σκοτάδι! [2015]

ΜΗΝΥΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ

ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ

ΠΑΣΧΑ  2015

Κεντρικός εξώστης της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου

Κυριακή, 5 Απριλίου 2015

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλό Πάσχα.

Χριστός ανέστη!

Η αγάπη νίκησε το μίσος, η ζωή νίκησε το θάνατο, το φως διέλυσε το σκοτάδι!

Ο Ιησούς  Χριστός, από αγάπη για μας, παρουσιάστηκε ανάμεσά μας χωρίς τη θεϊκή του δόξα. «Εκκένωσε εαυτόν», έλαβε τη μορφή δούλου και ταπεινώθηκε μέχρι θανάτου και μάλιστα θανάτου σταυρικού. Γι’ αυτό και ο Θεός τον ανέβασε πολύ ψηλά και τον κατέστησε Κύριο της οικουμένης. Ο Ιησούς είναι Κύριος!

Με τον θάνατο και την ανάστασή του, ο Ιησούς δείχνει σε όλους τον δρόμο της ζωής και της ευτυχίας: αυτός ο δρόμος είναι η ταπεινότητα και η ταπεινοσύνη. Αυτός είναι ο δρόμος που οδηγεί στη δόξα. Μόνο αυτός που ζει με ταπεινοσύνη μπορεί να φθάσει στα «άνω αγαθά», στον Θεό (βλ. Κολ. 3, 1-4). Ο υπερόπτης κοιτάει αφ’ υψηλού, «από πάνω προς τα κάτω», ο ταπεινός κοιτάει «από κάτω προς τα πάνω».

Το πρωί του Πάσχα, ειδοποιηθέντες από τις γυναίκες, ο Πέτρος και ο Ιωάννης έτρεξαν στον τάφο και τον βρήκαν ανοικτό και άδειο. Τότε πλησίασαν και «έσκυψαν» για να εισέλθουν σ’ αυτόν. Για να εισέλθουμε στο μυστήριο, πρέπει να «σκύψουμε», να ταπεινωθούμε. Μόνο όποιος ταπεινώνεται, κατανοεί τη δόξα του Ιησού και μπορεί να τον ακολουθήσει στον δρόμο του.

Ο κόσμος προτείνει να επιβαλλόμαστε με κάθε κόστος, να αναμετριόμαστε, να προβάλλουμε την αξία μας… Αλλά οι χριστιανοί, με τη χάρη του θανόντος και αναστάντος Χριστού, είναι οι βλαστοί μιας άλλης «ανθρωπότητας», μέσα στην οποία προσπαθούμε να ζούμε υπηρετώντας οι μεν τους δε, να μην είμαστε υπερόπτες αλλά διαθέσιμοι και γεμάτοι σεβασμό για τους άλλους.

Η στάση αυτή δεν είναι αδυναμία, αλλά αληθινή δύναμη! Όποιος φέρει μέσα του τη δύναμη του Θεού, την αγάπη του, και τη δικαιοσύνη του, δεν έχει ανάγκη να χρησιμοποιήσει βία, αλλά μιλάει και ενεργεί με τη δύναμη της αλήθειας, της ομορφιάς και της αγάπης.

Από τον αναστημένο Κύριο, ζητούμε ικετευτικά σήμερα τη χάρη να μην ενδώσουμε στην αλαζονεία που τροφοδοτεί τη βία και τους πολέμους, αλλά να έχουμε το ταπεινό θάρρος της συγχώρησης και της ειρήνης. Από τον νικηφόρο Ιησού, ζητούμε να ανακουφίσει τα βάσανα των πολλών αδελφών μας που καταδιώκονται εξαιτίας του ονόματός Του, καθώς επίσης τα βάσανα όλων αυτών που υφίστανται αδίκως τις συνέπειες των εν εξελίξει συγκρούσεων και των βιαιοτήτων. Και είναι τόσες πολλές!

Ειρήνη ζητούμε πριν απ’ όλα για την  αγαπημένη Συρία και το Ιράκ ώστε να σταματήσει η κλαγγή των όπλων και να αποκατασταθεί η ειρηνική συμβίωση μεταξύ των διαφόρων ομάδων που συγκροτούν αυτές τις αγαπημένες Χώρες. Η διεθνής κοινότητα, ας μη μείνει αδρανής εμπρός στην απίστευτη ανθρωπιστική τραγωδία που εκτυλίσσεται στο εσωτερικό αυτών των Χωρών και στο δράμα των πολυάριθμων προσφύγων.

Ικετεύουμε τον Κύριο να χορηγήσει την ειρήνη σε όλους τους κατοίκους των Αγίων Τόπων. Είθε, να αυξηθεί η βούληση, μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, για άμεσες επαφές και να αρχίσουν ξανά οι ειρηνευτικές διαδικασίες έτσι ώστε να τεθεί ένα τέλος σε τόσα χρόνια βάσανα και διαιρέσεις.

Ειρήνη ζητούμε για την Λιβύη, ώστε να σταματήσει η εν εξελίξει παράλογη αιματοχυσία και κάθε βάρβαρη βιαιότητα, και όσοι ενδιαφέρονται για την τύχη της Χώρας αυτής, να στρατευτούν για να φέρουν τη συμφιλίωση και να οικοδομήσουν μια αδελφική κοινωνία που να σέβεται την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης προσωπικότητας.  Και στην Υεμένη, ευχόμαστε να επικρατήσει μια κοινή θέληση για ειρήνευση για το καλό όλου του λαού.

Εμπιστευόμαστε ταυτόχρονα με ελπίδα στον Κύριο, που είναι τόσο φιλεύσπλαχνος, τη συμφωνία που επετεύχθη αυτές τις μέρες στη Λωζάννη, ώστε να αποτελέσει ένα οριστικό βήμα προς έναν κόσμο πιο ασφαλή και πιο αδελφικό.

Από τον αναστημένο Κύριο, ζητούμε ικετευτικά το δώρο της ειρήνης για τη Νιγηρία, για το Νότιο Σουδάν και για διάφορες περιοχές του Σουδάν και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Μια ακατάπαυστη προσευχή ας υψωθεί από όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης γι’ αυτούς που έχασαν τη ζωή τους –αναφέρομαι ιδιαίτερα στους νέους που δολοφονήθηκαν την περασμένη πέμπτη στο Πανεπιστήμιο της Γκαρίσσα, στην Κένυα-, για όσους έχουν απαχθεί, για όσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι τους και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Η Ανάσταση του Κυρίου ας προσφέρει το φως της στην αγαπημένη Ουκρανία, προπάντων σε αυτούς που έχουν υποστεί τις βιαιότητες της σύγκρουσης των τελευταίων μηνών. Είθε η χώρα να βρει ξανά την ειρήνη και την ελπίδα χάρη στη δέσμευση όλων των εμπλεκομένων μερών.

Ειρήνη και ελευθερία ζητούμε για τόσους άνδρες και γυναίκες που υφίστανται νέες και παλιές μορφές δουλείας από μέρους προσώπων και εγκληματικών οργανώσεων. Ειρήνη και ελευθερία για τα θύματα των εμπόρων ναρκωτικών, οι οποίοι, πολλές φορές, συνεργάζονται με τις αρχές που θα όφειλαν να προστατεύουν την ειρήνη και την αρμονία μέσα στην ανθρώπινη οικογένεια. Ειρήνη ακόμη ζητούμε για τον κόσμο που είναι υποδουλωμένος στους εμπόρους όπλων, που κερδοσκοπούν με το αίμα ανδρών και γυναικών.

Στους περιθωριοποιημένους, στους φυλακισμένους, στους φτωχούς και στους μετανάστες, που τόσο συχνά απορρίπτονται, κακοποιούνται και εγκαταλείπονται. Στους αρρώστους και στους πάσχοντες, στα παιδιά, ιδιαίτερα σ’ αυτά που υφίστανται βία. Σε όσους σήμερα βρίσκονται σε πένθος. Σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες καλής θέλησης, ας φθάσει η παρηγορητική και θεραπευτική φωνή του Κυρίου Ιησού: «Ειρήνη σ’ εσάς!» (Λκ. 24,36), «Μη φοβάστε, αναστήθηκα και θα είμαι πάντοτε μαζί σας» (βλ.Messale Romano, Αντίφωνο εισόδου της ημέρας του Πάσχα).

 

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,

Επιθυμώ να απευθύνω τις ευχές μου για καλό Πάσχα σε όλους εσάς που ήρθατε σε αυτή την Πλατεία από διάφορες Χώρες, καθώς επίσης σε όσους είναι συνδεδεμένοι μαζί μας διαμέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Μεταδώστε στα σπίτια σας και σε όσους συναντάτε την χαρούμενη αγγελία ότι αναστήθηκε ο Κύριος της ζωής, φέροντας μαζί του αγάπη, δικαιοσύνη, σεβασμό και συγχώρηση!

Ευχαριστώ για την παρουσία σας, για την προσευχή σας και για τον ενθουσιασμό της πίστεώς σας σε μια τόσο ωραία μέρα αλλά και τόσο άσχημη λόγω βροχής. Μια ιδιαίτερη και γεμάτη ευγνωμοσύνη σκέψη για το δώρο των λουλουδιών, που, και αυτό το χρόνο, προέρχονται από την Ολλανδία. Εύχομαι ένα Καλό Πάσχα σε όλους. Προσεύχεστε για μένα, καλό γεύμα και εύχομαι να ξαναϊδωθούμε.

 

ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

Related Articles

«Μακάριοι οι Οικοδόμοι της Ειρήνης» [2013]

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΥ ΑΓΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΥ 16ΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 46ης ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ [2013] ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΕΙΡΗΝΗΣ   Κάθε νέο έτος φέρνει μαζί του την προσδοκία ενός καλύτερου κόσμου. Σε αυτή […]

«Να εμπιστευόμαστε τους εαυτούς μας στο φιλεύσπλαχνο Ιησού όπως έκανε η Μαρία όταν έλεγε ‘’Κάνετε ό,τι σας πει’’» [2016]

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 24Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΩΝ  ΑΡΡΩΣΤΩΝ 2016 «Να εμπιστευόμαστε τους εαυτούς μας στο φιλεύσπλαχνο Ιησού όπως έκανε η Μαρία όταν έλεγε ‘’Κάνετε ό,τι σας πει’’»