Πρόσφατα

ΠΗΝ 2005 Κολωνία: Ομιλία στην γιορτή υποδοχής των νέων

ΣΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΚΟΛΩΝΙΑ

Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’
Πέμπτη, 18 Αυγούστου 2005

Αγαπητοί νέοι, 
Χαίρομαι που σας συναντώ εδώ, στην Κολωνία, στις όχθες του ποταμού Ρήνου! Ήλθατε εδώ από διάφορες περιοχές της Γερμανίας, της Ευρώπης και του κόσμου και γίνατε προσκυνητές στα βήματα των Μάγων. Ακολουθώντας τα βήματα τους, θέλετε κι εσείς να ανακαλύψετε τον Ιησού. Δεχτήκατε να μπείτε σε πορεία, για να έρθετε και εσείς να θαυμάσετε προσωπικά, αλλά και μαζί με την κοινότητα, το πρόσωπο του Θεού, το οποίο αποκαλύπτεται στο βρέφος της φάτνης. Όπως κι εσείς, έτσι και εγώ μπήκα σε πορεία, για να έρθω μαζί με σας να γονατίσω μπροστά στον καθαγιασμένο Άρτο, στον οποίο τα μάτια της πίστης αναγνωρίζουν την αληθινή παρουσία του Σωτήρα του κόσμου. Μαζί θα συνεχίσουμε να στοχαζόμαστε πάνω στο θέμα αυτής της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας: «Ήλθαμε να τον προσκυνήσουμε» (Μτ 2,2). 

Με απερίγραπτη χαρά σας καλοσορίζω και σας υποδέχομαι, αγαπητοί νέοι, που φθάσατε εδώ από κοντά ή μακριά, διαβαίνοντας τους δρόμους του κόσμου και τα μονοπάτια της ζωής σας. Έναν ιδιαίτερο χαιρετισμό απευθύνω σε όσους ήρθαν από την Ανατολή, όπως οι Μάγοι. Εσείς είστε οι εκπρόσωποι του αναρίθμητου πλήθους των αδελφών μας στον κόσμο που περιμένουν, χωρίς να το ξέρουν, να ανατείλει στο δικό τους ουρανό το άστρο που θα τους οδηγήσει στο Χριστό, Φως των Εθνών, για να βρουν σ’ Εκείνον την απάντηση που θα ικανοποίησει την δίψα της καρδιάς τους. Χαιρετώ με αγάπη και όσους ανάμεσα σας δεν είστε βαπτισμένοι, όσους δε γνωρίζετε ακόμα το Χριστό ή δεν έχετε ακόμα βρει ένα σπίτι μέσα στην Εκκλησία του. Ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ απηύθυνε μια ιδιαίτερη πρόσκληση σε σας γι’ αυτήν τη συνάντηση. Σας ευχαριστώ που αποφασίσατε να έρθετε στην Κολωνία. Κάποιοι από εσάς θα μπορούσαν ίσως να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους στη μαρτυρία που έδωσε για την εφηβεία της η Edith Stein, η οποία έζησε αργότερα στο Μοναστήρι του Κάρμηλου στην Κολωνία: «Είχα χάσει συνειδητά και σκόπιμα τη συνήθεια να προσεύχομαι». Κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, μπορείτε να έχετε ξανά τη δυνατή εμπειρία της προσευχής ως διαλόγου με το Θεό, ο οποίος ξέρουμε πως μας αγαπά και τον οποίο θέλουμε να αγαπήσουμε και εμείς με τη σειρά μας. Σε όλους εσάς επιθυμώ να πω με επιμονή: ανοίξτε διάπλατα την καρδιά σας στο Θεό, αφήστε να το Χριστό να σας καταπλήξει! Δώστε του το «δικαίωμα να σας μιλήσει» αυτές τις μέρες! Ανοίξτε τις πόρτες τις ελευθερίας σας στην ευσπλαχνική του αγάπη! Παρουσιάστε τις χαρές σας και τους πόνους σας στο Χριστό, αφήνοντάς Εκείνον να φωτίσει με το φως του το νου σας και να αγγίξει με τη χάρη του την καρδιά σας. Σε αυτές τις ευλογημένες ημέρες του μοιράσματος και της χαράς, ζήστε την απελευθερωτική εμπειρία της Εκκλησίας ως τόπου, όπου η ευσπλαχνία και η καλοσύνη του Θεού φτάνει σε κάθε άνθρωπο. Μέσα στην Εκκλησία και μέσω της Εκκλησίας θα φθάσετε το Χριστό που σας περιμένει. 

Φθάνοντας σήμερα στην Κολωνία για να συμμετάσχω μαζί σας στην 20η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, ανακαλώ αυθόρμητα στη μνήμη μου με συγκίνηση και αναγνώριση το Δούλο του Θεού, τον τόσο αγαπητό σε όλους εμάς Ιωάννη Παύλο ΙΙ, ο οποίος είχε τη λαμπρή ιδέα να καλέσει σε συνάντηση τους νέους όλου του κόσμου για να γιορτάσουν μαζί το Χριστό, μοναδικό Λυτρωτή του ανθρώπινου γένους. Χάρη στο βαθύ διάλογο που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια 20 και πλέον ετών ανάμεσα στον Πάπα και τους νέους, πολλοί νέοι μπόρεσαν να εμβαθύνουν την πίστη τους, να συσφίξουν σχέσεις κοινωνίας, να αγαπήσουν με πάθος την Καλή Αγγελία της Σωτηρίας του Χριστού και να την αναγγείλουν σε πολλές γωνιές της γης. Αυτός ο μεγάλος Πάπας ήξερε να καταλαβαίνει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σημερινοι νέοι και, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη του σε εκείνους, δε δείλιασε να τους παρακινήσει να είναι θαρραλέοι κήρυκες του Ευαγγελίου και ακούραστοι οικοδόμοι μιας κοινωνίας αλήθειας, αγάπης και ειρήνης. 

Σήμερα έτυχε σ’ εμένα να συγκεντρώσω αυτήν την εξαιρετική πνευματική κληρονομιά που ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ μας άφησε. Εκείνος σας αγάπησε, εσείς το καταλάβατε και ανταποκριθήκατε με όλο τον ενθουσιασμό της ηλικίας σας. Τώρα, όλοι μαζί έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε πράξη τα διδάγματά του. Παίρνοντας δύναμη από αυτήν τη δέσμευση, είμαστε εδώ στην Κολωνία, προσκυνητές στα βήματα των Μάγων. Σύμφωνα με την παράδοση, τα ονόματά τους στη ελληνική γλώσσα ήταν Μελχιώρ, Γασπάρ και Βαλτάσαρ. Στο Ευαγγέλιό του, ο Ματθαίος αναφέρει την ερώτηση που έκαιγε την καρδιά των Μάγων: «Που είναι ο νεογέννητος Βασιλιάς των Ιουδαίων;» (Μτ 2,2). Η αναζήτηση Εκείνου ήταν η αιτία για το μακρύ ταξίδι έως την Ιερουσαλήμ. Γι’ αυτό υπέμειναν κούραση και στερήσεις, χωρίς να υποκύψουν στην απογοήτευση και στον πειρασμό να εγκαταλείψουν την προσπάθεια και να επιστρέψουν σπίτι τους. Τώρα που έφτασαν κοντά στο στόχο τους, δεν είχαν να θέσουν άλλο ερώτημα παρά μονάχα αυτό. Και εμείς επίσης ήρθαμε στην Κολωνία, γιατί αισθανόμασταν να ηχεί στην καρδιά μας, αν και με διαφορετικό βέβαια τρόπο, η ίδια ερώτηση που ώθησε τους ανθρώπους της Ανατολής να μπουν σε πορεία. Είναι αλήθεια πως εμείς σήμερα δεν αναζητούμε πλέον ένα βασιλιά, αλλά είμαστε ανήσυχοι για την κατάσταση του κόσμου και αναρωτιόμαστε: Πού μπορώ να βρω τα κριτήρια για τη ζωή μου, τα κριτήρια για να συνεργαστώ με τρόπο υπεύθυνο στην ανοικοδόμηση του παρόντος και του μέλλοντος του κόσμου μας; Σε ποιον μπορώ να έχω εμπιστοσύνη; Σε ποιον να εμπιστευτώ τον εαυτό μου; Πού είναι Εκείνος που μπορεί να προσφέρει μια ικανοποιητική απάντηση στις προσδοκίες της καρδιάς μου; Το ότι θέτουμε παρόμοια ερωτήματα σημαίνει πριν απ’ όλα ότι αναγνωρίζουμε πως η πορεία δεν έχει ολοκληρωθεί προτού συναντήσουμε Αυτόν που έχει τη δύναμη να εδραιώσει την παγκόσμια Βασιλεία δικαιοσύνης και ειρήνης που οι άνθρωποι επιθυμούν, αλλά δεν ξέρουν να οικοδομήσουν μόνοι τους. Το ότι θέτουμε τέτοια ερωτήματα σημαίνει ακόμη ότι αναζητούμε Κάποιον που δεν εξαπατάται και δεν εξαπατά και, για το λόγο αυτό, είναι σε θέση να προσφέρει μια σιγουριά τόσο σταθερή που μας επιτρέπει να ζούμε γι’ αυτήν και , αν χρειαστεί, ακόμη και να πεθάνουμε γι’ αυτήν. 

Όταν στον ορίζοντα της ανθρώπινης ύπαρξης διαγράφεται μια τέτοια απάντηση πρέπει, αγαπητοί φίλοι, να ξέρουμε να κάνουμε τις απαραίτητες επιλογές. Είναι όπως όταν βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι: ποιο δρόμο να ακολουθήσουμε; Αυτόν που μας υποδεικνύουν τα πάθη μας ή αυτόν που μας δείχνει το άστρο που φωτίζει τη συνείδηση μας; Οι Μάγοι, ακούγοντας την απάντηση: «Στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας, γιατί έτσι είναι γραμμένο από τον προφήτη» (Μτ 2,5), επέλεξαν να συνεχίσουν το δρόμο τους και να φθάσουν έως το τέλος, φωτισμένοι από αυτόν το λόγο. Από την Ιερουσαλήμ πήγαν στη Βηθλεέμ. Με άλλα λόγια, ξεκινώντας από το λόγο που τους υποδείκνυε πού βρισκόταν ο Βασιλιάς των Ιουδαίων που αναζητούσαν, έφτασαν έως την συνάντηση με εκείνο το Βασιλιά, που ήταν την ίδια στιγμή ο Αμνός του Θεού, που σηκώνει την αμαρτία του κόσμου. Αυτός ο λόγος απευθύνεται και σε μας. Και εμείς, επίσης, πρέπει να κάνουμε την επιλογή μας. Στην πραγματικότητα, αν σκεφτούμε καλά, αυτή είναι πράγματι η εμπειρία που ζούμε συμμετέχοντας σε κάθε Ευχαριστία. Σε κάθε Θ. Λειτουργία, πράγματι, η συνάντηση με το Λόγο του Θεού μάς εισάγει στη συμμετοχή μας στο μυστήριο του σταυρού και της ανάστασης του Χριστού και έτσι μας εισάγει στην Ευχαριστιακή Λειτουργία, στην κοινωνία με το Χριστό. Στο Βήμα είναι παρών Εκείνος που οι Μάγοι είδαν ξαπλωμένο στη φάτνη: ο Χριστός, ο ζωντανός Άρτος που κατέβηκε από τον ουρανό για να δώσει ζωή στον κόσμο, ο αληθινός Αμνός ο οποίος δίνει τη ζωή του για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Φωτισμένοι από το Λόγο, πάντα στη Βηθλεέμ – «οίκο του άρτου» – έχουμε την ανατρεπτική συνάντηση με το ασύλληπτο μεγαλείο ενός Θεού που ταπεινώθηκε σε τέτοιο σημείο ώστε να μας φανερωθεί σε ένα παχνί και να δοθεί ως τροφή στο βήμα.

Μπορούμε να φανταστούμε το θαυμασμό των Μάγων μπροστά στο σπαργανωμένο Βρέφος! Μόνο η πίστη τούς επέτρεψε να αναγνωρίσουν στη μορφή εκείνου του βρέφους το Βασιλιά που αναζητούσαν, το Θεό προς τον οποίο τους είχε οδηγήσει το άστρο. Σε Εκείνον, καλύπτοντας το χάσμα ανάμεσα στο οριστικό και το αόριστο, το ορατό και το αόρατο, το Αιώνιο μπήκε στο χρόνο, το Μυστήριο έγινε γνωστό, καθώς φανερώθηκε σε μας με τη μορφή του εύθραυστου σώματος ενός μικρού βρέφους. «Οι Μάγοι είναι πλημμυρισμένοι από θαυμασμό μπροστά σε αυτό που βλέπουν, ο ουρανός είναι στη γη και η γη στον ουρανό, ο άνθρωπος είναι στο Θεό και ο Θεός στον άνθρωπο – βλέπουν κλεισμένο σε ένα μικρό σώμα εκείνον που δεν μπορεί να τον χωρέσει όλοκληρος ο κόσμος» (Άγιος Πέτρος Χρυσόλογος 160, ν.2). Κατά την διάρκεια αυτών των ημερών, σε αυτό το «Ευχαριστιακό Έτος», θα στραφούμε με τον ίδιο θαυμασμό προς το Χριστό, που είναι παρών στο Αρτοφόριο της ευσπλαχνίας, στο Μυστήριο της Αγίας Τράπεζας. 

Αγαπητοί νέοι, η ευτυχία που αναζητάτε, η ευτυχία που έχετε δικαίωμα να γευτείτε έχει ένα όνομα, ένα πρόσωπο: εκείνο του Ιησού της Ναζαρέτ, κρυμμένο στην Ευχαριστία. Μόνο εκείνος δίνει πληρότητα ζωής στην ανθρωπότητα! Μαζί με την Παναγία, πείτε το δικό σας «ναι» σε εκείνον το Θεό που προτίθεται να σας δοθεί. Επαναλαμβάνω σήμερα αυτό το οποίο είπα στο ξεκίνημα αυτής της διακονίας μου: «Όποιος αφήνει τον Ιησού να μπει στη ζωή του, δεν χάνει τίποτα, τίποτα, απολύτως τίποτα από ό,τι κάνει τη ζωή ελεύθερη, όμορφη και μεγάλη. Όχι, μόνο με αυτή τη φιλία ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες της ζωής. Μόνο με αυτή τη φιλία αποκαλύπτονται πραγματικά οι μεγάλες δυνατότητες της ανθρώπινης ύπαρξης. Μόνο σε αυτή τη φιλία εμείς αποκτάμε εμπειρία της ομορφιάς και της απελευθέρωσης». Να είστε ολοκληρωτικά βέβαιοι: ο Χριστός δεν παίρνει από σας τίποτα που να είναι ωραίο και μεγάλο, αλλά οδηγεί τα πάντα στην τελειότητα για τη δόξα του Θεού, την ευτυχία των ανθρώπων, τη σωτηρία του κόσμου. 

Αυτές τις μέρες σάς καλώ να δεσμευτείτε χωρίς ενδοιασμούς να υπηρετήσετε το Χριστό, με όποιο κόστος κι αν έχει αυτό. Η συνάντηση με τον Ιησού Χριστό θα σας επιτρέψει να γευτείτε στην καρδιά σας τη χαρά της ζωοποιού και ζωντανής παρουσίας του, ώστε να δώσετε έπειτα μαρτυρία της χαράς αυτής στους άλλους. Ας είναι η παρουσία σας σε αυτή την πόλη το πρώτο σημείο αγγελίας του Ευαγγελίου μέσα από τη μαρτυρία της συμπεριφοράς σας και της χαράς σας για τη ζωή. Ας αφήσουμε να ανεβεί από την καρδιά μας ένας ύμνος δόξας και ευχαριστίας στον Πατέρα για όλα τα αγαθά που μας πρόσφερε και για το δώρο της πίστης που τελούμε μαζί, παρουσιάζοντάς το στον κόσμο από αυτό το μέρος στο κέντρο της Ευρώπης, μιας Ευρώπης που πολλά οφείλει στο Ευαγγέλιο και στους μάρτυρές του κατά την διάρκεια των αιώνων.

Τώρα θα γίνω και εγώ προσκυνητής προς τον Καθεδρικό Ναό της Κολωνίας, για να τιμήσω τα λείψανα των άγιων Μάγων, που δέχθηκαν να αφήσουν τα πάντα για να ακολουθήσουν το άστρο που θα τους οδηγούσε στο Σωτήρα του ανθρώπινου γένους. Και εσείς, αγαπητοί νέοι, είχατε ήδη, ή θα έχετε, την ευκαιρία να κάνετε το ίδιο προσκύνημα. Αυτά τα λείψανα δεν είναι τίποτα παραπάνω από το εύθραυστο και φτωχό σημάδι της ζωής και της εμπειρίας των Μάγων πριν από τόσους αιώνες. Τα λείψανα μάς κατευθύνουν στο Θεό τον ίδιο: είναι Εκείνος πράγματι, που, με τη δύναμη της χάρης του, χαρίζει σε εύθραυστες υπάρξεις το κουράγιο να δίνουν μαρτυρία γι’ Αυτόν μπροστά στον κόσμο. Όταν η Εκκλησία μάς καλεί να τιμήσουμε τα λείψανα των μαρτύρων και των αγίων, δεν ξεχνά πως, τελικά, πρόκειται όντως για κάποια φτωχά ανθρώπινα οστά, αλλά οστά, τα οποία ανήκαν σε άτομα που τα άγγιξε η ζωντανή δύναμη του Θεού. Τα λείψανα των αγίων είναι ίχνη εκείνης της αόρατης αλλά πραγματικής παρουσίας που φωτίζει τα σκότη του κόσμου, φανερώνοντας πως η Βασιλεία των ουρανών είναι μέσα μας. Αυτά φωνάζουν μαζί με εμάς και για εμάς: “Μαραναθά” – «Έλα, Κύριε Ιησού!». Αγαπητοί μου, με αυτά τα λόγια σάς χαιρετώ και ανανεώνω το ραντεβού μας στην αγρυπνία το βράδυ του Σαββάτου.
Σε όλους, καλή αντάμωση!

Related Articles

Η ιστορία της ΠΗΝ

Η ιδέα της ΠΗΝ ξεκίνησε στη Ρώμη, κατά τη διάρκεια του Ιωβηλαίου έτους 1983-1984, που ονομάστηκε Έτος της Λύτρωσης. Από όλους τους εορτασμούς για τη νεολαία, ο πιο σημαντικός έλαβε χώρα την παραμονή της Κυριακής […]

«Η μαρτυρία χριστιανικής πίστης δημιουργεί κλήσεις» 2010

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 47Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2010 Σεβαστοί Αδελφοί στην Αρχιεροσύνη και στην Ιεροσύνη, αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! Η 47η Παγκόσμια Ημέρα Προσευχής για τις Κλήσεις, […]

«Να προτείνομε τις Κλήσεις στην τοπική Εκκλησία» [2011]

Κυριακή 15 Μαΐου 2011: Παγκόσμια Ημέρα των ΚΛΗΣΕΩΝ «Να προτείνομε τις Κλήσεις στην τοπική Εκκλησία» Μήνυμα του Πάπα Βενέδικτου 16ου Ο Καλός Ποιμένας Χριστός «όταν είδε τον κόσμο, τους σπλαχνίστηκε, γιατί ήταν ταλαιπωρημένοι και εγκαταλειμμένοι, […]