Πρόσφατα

ΠΗΝ 2012: Μήνυμα του Πάπα Βενέδικτου του ΙΣΤ για την 27η Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας

«Να είστε πάντα μέσα στη χαρά του Κυρίου» (Φιλ 4,4)

Αγαπητοί νέοι,

Xαίρομαι που απευθύνομαι ξανά σ’ εσάς, με την ευκαιρία του εορτασμού της 27ης ΠΗΝ. Η ανάμνηση της συνάντησής μας στη Μαδρίτη, τον περασμένο Αύγουστο, παραμένει βαθιά χαραγμένη στο μυαλό μου. Ήταν μια στιγμή χάριτος μοναδικής, κατά την οποία ο Θεός ευλόγησε  όλους τους παρόντες νέους που είχαν έλθει από όλο τον κόσμο. Ευχαριστώ το Θεό για ό, τι καλό γεννήθηκε μέσα στην καρδιά των νέων εκείνες τις μέρες και που δεν θα αργήσει να φέρει καρπό στο μέλλον, τόσο για τους ίδιους τους νέους, όσο και για τις κοινότητές τους. Τώρα είμαστε στραμμένοι προς την επόμενη συνάντησή μας στο Ρίο, τον Ιούλιο του 2013, που θα έχει ως θέμα: «Πηγαίνετε και κάνετε όλα τα έθνη μαθητές μου» (Μτ 28,19).

Εφέτος, το θέμα της 27ης ΠΗΝ είναι παρμένο από την προτροπή της επιστολής του Αγίου Παύλου προς τους Φιλιππησίους: «Να είστε πάντα μέσα στη χαρά του Κυρίου» (Φιλ 4,4). Η χαρά, πράγματι, είναι ένα κεντρικό στοιχείο της χριστιανικής εμπειρίας. Όποτε τελούμε την ΠΗΝ, κάνουμε την εμπειρία μιας έντονης χαράς, τη χαρά της κοινωνίας, τη χαρά να είμαστε χριστιανοί, τη χαρά της πίστης. Ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της ΠΗΝ είναι η χαρά. Και διαπιστώνουμε πως αυτή η χαρά προσελκύει τους νέους. Μέσα σ’ έναν κόσμο συχνά στιγματισμένο από την κατήφεια και την αγωνία του σήμερα και του αύριο, η χαρά είναι μια σημαντική μαρτυρία του κάλλους της χριστιανικής πίστης και του γεγονότος ότι είναι αξιόπιστη.

Η Εκκλησία έχει κληθεί να φέρει τη χαρά στον κόσμο, μια αυθεντική χαρά που παραμένει, αυτή τη χαρά που ανήγγειλαν οι άγγελοι στη Βηθλεέμ τη νύχτα της γέννησης του Χριστού.

Ο Θεός όχι μόνο μίλησε, όχι μόνο έκανε έργα θαυμαστά μέσα στην ιστορία της ανθρωπότητας, αλλά ο Θεός έγινε τόσο προσιτός στον άνθρωπο, που έγινε ένας από εμάς, διέσχισε όλα τα στάδια ολοκλήρωσης της ανθρώπινης ζωής. Μέσα στη δύσκολη σημερινή πραγματικότητα, πολλοί νέοι γύρω σας, έχουν ανάγκη να ακούσουν πως το χριστιανικό μήνυμα είναι ένα μήνυμα χαράς και ελπίδας. Μαζί σας, θα ήθελα να εκφράσω κάποιες σκέψεις, πάνω σ’ αυτή τη χαρά, πάνω στον τρόπο που μπορεί κανείς να την συναντήσει, ώστε να μπορέσετε να ζείτε πάντοτε μέσα στη χαρά και να είσθε μάρτυρες της χαράς στο περιβάλλον σας.

 

 

  1. Η καρδιά μας είναι φτιαγμένη για τη χαρά.

Η αναζήτηση της χαράς είναι χαραγμένη στο είναι το ανθρώπου. Πέρα από την άμεση ικανοποίηση των αναγκών μας, που έρχονται και παρέρχονται, η καρδιά μας ψάχνει τη βαθιά χαρά, την τέλεια και παντοτινή χαρά, που δίνει όραμα και γεύση στη ζωή μας. Αυτό είναι ακόμα πιο αληθινό για σας, επειδή η νεότητα είναι μια περίοδος συνεχούς ανακάλυψης της ζωής, του κόσμου, των άλλων, του εαυτού μας. Είναι μια περίοδος ανοίγματος στο μέλλον, όπου εμφανίζονται οι βαθιές επιθυμίες για ευτυχία, φιλία, άνοιγμα στους άλλους και αναζήτηση της αλήθειας. Αυτή η περίοδος είναι κατάλληλη για οραματισμούς και σχεδιασμούς.

Κάθε μέρα, πολλές είναι οι απλές χαρές που μας προσφέρει ο Κύριος: τη χαρά της ζωής, τη χαρά για την ομορφιά της φύσης, τη χαρά για τη δημιουργική και παραγωγική εργασία, τη χαρά να εξυπηρετούμε τους άλλους, τη χαρά της γνήσιας και ανιδιοτελούς αγάπης. Και αν προσέξουμε, υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες για να αισθανόμαστε χαρούμενοι: οι καλές οικογενειακές στιγμές, η χαρά να βρισκόμαστε μαζί, η χαρά να ανακαλύπτουμε προσωπικές ικανότητες και επιτυχίες, η χαρά να δεχόμαστε τον καλό λόγο των άλλων, η χαρά να εκφραζόμαστε και να νιώθουμε πως μας καταλαβαίνουν οι άλλοι, η χαρά να είμαστε χρήσιμοι στους άλλους…

Είναι ακόμα χαρά, όταν αποκτούμε νέες γνώσεις μέσα από τις σπουδές μας, χαρά όταν ανακαλύπτουμε νέους ορίζοντες μέσα από τα ταξίδια και τις συναντήσεις που πραγματοποιούμε, χαρά όταν ονειρευόμαστε και σχεδιάζουμε το μέλλον μας. Όταν διαβάζουμε ένα λογοτεχνικό έργο, όταν θαυμάζουμε ένα έργο τέχνης, όταν ακούμε ή παίζουμε μουσική, όταν βλέπουμε μια καλλιτεχνική κινηματογραφική ταινία… Όλες αυτές οι στιγμές είναι ικανές να μας προσφέρουν μια πραγματική χαρά.

Όμως, κάθε μέρα σκοντάφτουμε σε τόσες δυσκολίες και η καρδιά μας είναι τόσο ανήσυχη για το μέλλον, που διερωτόμαστε αν η χαρά, την οποία όλοι μας ποθούμε, δεν είναι μια αυταπάτη και μια υπεκφυγή της πραγματικότητας! Πολλοί νέοι διερωτώνται: η τέλεια χαρά, σήμερα, είναι εφικτή; Και την ψάχνουν με διάφορους τρόπους. Καμιά φορά και μέσα από εσφαλμένους δρόμους, ακόμα και επικίνδυνους.

Πώς να διακρίνει κανείς τις χαρές που πραγματικά διαρκούν από την ικανοποίηση μιας στιγμής που εξαπατά; Πώς να βρει κανείς την πραγματική χαρά μέσα στη ζωή που διαρκεί και δε μας εγκαταλείπει, ακόμα και στις στιγμές της δυσκολίας;

 

  1. Ο Θεός είναι η πηγή της πραγματικής χαράς.

Στην πραγματικότητα, οι αληθινές χαρές είτε αυτές είναι της καθημερινότητας είτε έχουν επηρεάσει βαθύτερα τη ζωή μας, όλες πηγάζουν από το Θεό, ακόμα και όταν δεν το αντιλαμβανόμαστε άμεσα. Αυτό εξηγείται επειδή ο Θεός είναι κοινωνία αγάπης αιώνιας, είναι ατέλειωτη χαρά που δεν κλείνεται στον εαυτό της, αλλά μοιράζεται σε όσους αγαπά και σε όσους τον αγαπούν. Ο Θεός μάς έπλασε κατ’ εικόνα του για να μας αγαπά και να μας πλημμυρίσει με την παρουσία του και τη χάρη του. Ο Θεός μάς θέλει κοινωνούς της χαράς του, αιώνιας και θεϊκής, και μας κάνει να ανακαλύψουμε ότι η αξία και η βαθιά έννοια της ζωής μας, εστιάζεται στην πεποίθηση ότι ο Θεός μάς δέχεται, μας αγαπά, όχι επιφανειακά όπως μπορεί να συμβεί με την ανθρώπινη αγάπη, αλλά μας αγαπά χωρίς όρους και χωρίς όρια, γιατί αυτό είναι η θεϊκή αγάπη: ο Θεός με αγαπά προσωπικά, έχω τη δική μου θέση μέσα στην ιστορία και στον κόσμο, είμαι πρόσωπο για το οποίο ενδιαφέρεται συνεχώς ο Θεός. Επομένως, αν ο Θεός με δέχεται, αν με αγαπά – κι είμαι βέβαιος γι’ αυτό – τότε είμαι απόλυτα σίγουρος ότι είναι καλό να βρίσκομαι εδώ που είμαι και να ζω.

Στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού φανερώνεται με πληρότητα η άπειρη αγάπη του Θεού προς τον καθένα μας. Σ’ Αυτόν βρίσκεται αυτή η χαρά που ψάχνουμε. Μέσα στα Ευαγγέλια παρατηρούμε πως κάθε γεγονός που σηματοδοτεί την αφετηρία της ζωής του Ιησού, έχει το χαρακτήρα της χαράς: όταν ο αρχάγγελος Γαβριήλ ευαγγελίζεται στη Μαρία πως θα γίνει μητέρα του Λυτρωτή, αρχίζει με αυτά τα λόγια: «Χαίρε κεχαριτωμένη» (Λκ 1,28). Όταν γεννιέται ο Χριστός, ο άγγελος λέει στους βοσκούς: «Μην τρομάζετε! Σας φέρνω ένα χαρμόσυνο άγγελμα, που θα γεμίσει με χαρά μεγάλη όλο τον κόσμο. Σήμερα στην πόλη του Δαβίδ, γεννήθηκε για σας σωτήρας, που είναι ο Χριστός» (Λκ 2,11). Και οι μάγοι που αναζητούσαν το νεογέννητο, ένιωσαν μια «πολύ μεγάλη χαρά» (Μτ 2,10). Η αιτία αυτής της χαράς είναι η εγγύτητα του Θεού μέχρι του σημείου να γίνει ένας μ’ εμάς. Έτσι το κατάλαβε ο Άγιος Παύλος όταν έγραφε στους χριστιανούς των Φιλίππων: «Να χαίρεστε πάντοτε με τη χαρά που δίνει η κοινωνία με τον Κύριο. Θα το πω πάλι: να χαίρεστε! Σε όλους να δείχνετε την καλοσύνη σας, ο Κύριος έρχεται σύντομα»(Φιλ 4,4).Η πρώτη αιτία της χαράς μας είναι η εγγύτητα με τον Κύριο, ο οποίος μας δέχεται και μας αγαπά.

Στην πραγματικότητα, μια μεγάλη χαρά πάντοτε γεννιέται μέσα από τη συνάντηση με τον Ιησού. Σε πολλά σημεία των Ευαγγελίων το παρατηρούμε αυτό. Ας δούμε , για παράδειγμα, την επίσκεψη που κάνει ο Ιησούς στο Ζακχαίο, έναν πλούσιο αρχιτελώνη, έναν δημόσια αμαρτωλό στον οποίο ο Ιησούς λέει: «Σήμερα πρέπει να μείνω σπίτι σου». Και ο Ζακχαίος, όπως σημειώνει ο ευαγγελιστής Λουκάς, τον «δέχτηκε με χαρά» (Λκ 19.5 -6). Αύτη είναι η χαρά της συνάντησης με τον Ιησού, της αίσθησης της αγάπης του Θεού που μπορεί να μεταμορφώσει όλη την ύπαρξη και να φέρει τη σωτηρία. Ο Ζακχαίος τότε αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή του και να δώσει τα μισά από τα υπάρχοντά του στους φτωχούς.

Την ώρα του πάθους του Ιησού αυτή η αγάπη φανερώνεται σε όλο της το μεγαλείο. Στις τελευταίες στιγμές της επίγειας ζωής του, στο τραπέζι με τους φίλους του, τους λέει: «Όπως με αγάπησε ο Πατέρας και εγώ αγάπησα εσάς. Παραμείνετε στην αγάπη μου. Σας είπα αυτά τα λόγια για να είναι η χαρά μέσα σας, και η χαρά σας να είναι τέλεια (Ιω 15, 9-11). Ο Ιησούς επιθυμεί να εισάγει τους μαθητές του στην τέλεια χαρά, αυτή τη χαρά που μοιράζεται με τον Πατέρα του, ούτως ώστε αυτή τη χαρά να την έχουμε μέσα μας (Ιω 17,26). Η χριστιανική χαρά είναι να ανοιχτεί ο άνθρωπος στη χαρά του Θεού και να αφήσει τον εαυτό του να κατακτηθεί απ’ αυτήν.

Τα Ευαγγέλια μας διηγούνται πως η Μαρία η Μαγδαληνή και άλλες γυναίκες ήλθαν να επισκεφθούν τον τάφο όπου είχε ταφεί ο Ιησούς μετά το θάνατο του και δέχτηκαν, από έναν άγγελο, τη χαρμόσυνη είδηση της αναστάσεώς του. Άφησαν γρήγορα το μνήμα, όπως σημειώνει ο ευαγγελιστής, «με φόβο και με χαρά μεγάλη» και έτρεξαν να φέρουν τη χαρμόσυνη είδηση στους μαθητές. Και ιδού, ο Ιησούς ήρθε να τους συναντήσει και τους λέει: «Χαίρετε» (Μτ 28,8-9). Είναι η χαρά της σωτηρίας που τους προσφέρεται μ ‘ αυτό το χαιρετισμό. Ο Χριστός είναι ζωντανός, είναι ο νικητής του θανάτου, του κακού, της αμαρτίας. Στο εξής είναι παρών μαζί μ’ εμάς στον κόσμο, είναι ο αναστημένος από τους νεκρούς, και αυτό μέχρι τη συντέλεια των αιώνων (Μτ 28,20). Το κακό δεν έχει τον τελευταίο λόγο στη ζωή μας. Η Πίστη μας στο Χριστό Σωτήρα μας λέει πως η αγάπη του Θεού είναι νικήτρια πάνω στο κακό.

Αυτή η βαθιά χαρά είναι καρπός του Αγίου Πνεύματος που μας κάνει παιδιά του Θεού, ικανούς να ζήσουμε και να γευθούμε αυτή την καλοσύνη του όταν απευθυνόμαστε σ’ Αυτόν με την έκφραση: «Αββά, Πατέρα» (Ρωμ 8,15). Η χαρά είναι σημείο της παρουσίας του και του έργου της χάρης του σ’ εμάς.

 

  1. Να κρατάμε στην καρδιά τη χριστιανική  χαρά

 

Τώρα διερωτόμαστε: Πώς να λάβουμε και να κρατήσουμε αυτή τη δωρεά της πηγαίας χαράς, της πνευματικής χαράς;

Ένας ψαλμός λέει: « Να θέσεις τη χαρά σου στον Κύριο. Θα εκπληρώσει όλες τις επιθυμίες της καρδιάς σου» (Ψλ 36,4).  Και ο Ιησούς εξηγεί ότι: «Η βασιλεία των ουρανών μοιάζει μ’ ένα θησαυρό που είναι κρυμμένος μέσα σ’ ένα χωράφι. Ο άνθρωπος που τον ανακάλυψε, τον ξανακρύβει. Πάνω στη χαρά του, πηγαίνει και πουλάει ό, τι έχει και αγοράζει το χωράφι» (Μτ 13,44). Να βρεις και να διατηρήσεις την πνευματική χαρά, προέρχεται από τη συνάντηση με τον Κύριο που ζητάει να τον ακολουθήσουμε, να κάνουμε μια αποφασιστική επιλογή, να βασίσουμε τα πάντα επάνω του.

Αγαπητοί νέοι, μη φοβηθείτε να βασίσετε τη ζωή σας πάνω  στο Χριστό και στο Ευαγγέλιό του. Είναι η μόνη οδός για να αποκτήσετε την ειρήνη, και να αισθάνεστε την πραγματική χαρά στην καρδιά σας. Είναι η αληθινή οδός της πλήρους ολοκλήρωσης της ύπαρξής μας, ως παιδιά του Θεού, πλασμένα κατ’ εικόνα και ομοίωσή του. Το να είναι ο Θεός η χαρά μας είναι ένας από τους καρπούς της πίστεώς μας. Είναι να αναγνωρίζουμε κάθε μέρα την παρουσία του, τη φιλία του: «Ο Κύριος είναι κοντά μας» (Φιλ 4,5). Είναι να τον εμπιστευόμαστε, είναι να μεγαλώνουμε στη γνωριμία και στην αγάπη γι Αυτόν. Το «έτος της πίστεως», μέσα στο οποίο σε λίγο θα εισέλθουμε, θα μας βοηθήσει και θα μας ενθαρρύνει. Αγαπητοί φίλοι, μάθετε να αναγνωρίζετε την ενεργό παρουσία του Θεού στη ζωή σας. Ανακαλύψτε Τον μέσα από τα γεγονότα που συνθέτουν την καθημερινότητά σας. Πιστέψτε πως είναι πάντα πιστός στη Διαθήκη Του, που συνήψε με τον καθένα από σας, στο Βάπτισμα. Να είναι πεποίθησή σας πως δε θα σας εγκαταλείψει ποτέ. Στρέφετε συχνά τα βλέμματά σας προς Αυτόν. Στο σταυρό έδωσε τη ζωή του από αγάπη για σας. Η πνευματική θεώρηση μιας τέτοιας αγάπης βάζει στις καρδιές μας μιαν ελπίδα και μια χαρά που τίποτα δεν μπορεί να τις νικήσει. Ένας χριστιανός δεν μπορεί να είναι λυπημένος όταν συνάντησε το Χριστό που έδωσε τη ζωή του για τον άνθρωπο. Το να αναζητά κανείς τον Κύριο, να τον συναντά στη ζωή του, συνεπάγεται και να δέχεται το Λόγο του που είναι αγαλλίαση για την καρδιά. Γράφει ο προφήτης Ιερεμίας: «Καθώς μιλούσες, άκουσα προσεκτικά τα λόγια σου. Κάθε σου λέξη ήταν για μένα χαρά και ευτυχία στην καρδιά μου, γιατί εγώ ανήκω σ’ εσένα» (Ιερ 15,16). Μάθετε να διαβάζετε και να μελετάτε την Αγία Γραφή. Θα βρείτε την απάντηση στα βαθιά ερωτήματα που γεννιούνται στην καρδιά σας και στο πνεύμα σας. Ο Λόγος του Θεού μας αποκαλύπτει τα μεγαλεία που ο Θεός πραγματοποίησε μέσα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ο ίδιος αυτός Λόγος ωθεί τον άνθρωπο στη δοξολογία και στην προσκύνηση με αισθήματα χαράς και αγαλλίασης. «Ελάτε, ας ψάλουμε για τον Κύριο… ας προσπέσουμε μπροστά του με ευχαριστήριους ύμνους και με αλαλαγμούς χαράς ας χαρούμε» (Ψλ 94, 1-6).

Η Θεία λατρεία είναι ο κατεξοχήν χώρος όπου εκφράζεται αυτή η χαρά, που αντλείται από τον Κύριο και διοχετεύεται στον κόσμο. Έτσι, κάθε Κυριακή στην Ευχαριστία, οι χριστιανικές κοινότητες τελούν το κεντρικό μυστήριο της σωτηρίας: τον θάνατο και την ανάσταση του Χριστού. Είναι η θεμελιώδης στιγμή της πορείας κάθε μαθητή του Κυρίου, όπου γίνεται ορατή η θυσία της αγάπης. Είναι η ημέρα όπου γίνεται η συνάντηση με τον αναστημένο Κύριο, όπου ακούμε το Λόγο του και τρεφόμαστε με το Σώμα του και το Αίμα του. ‘Ενας ψαλμός ψάλλει: «Αυτή είναι η ημέρα που έκανε ο Κύριος, ας χαρούμε και ας αγαλλιάσουμε κατ’ αυτήν» (Ψλ 117, 24). Και τη νύχτα του Πάσχα, η εκκλησία ψάλλοντας το πασχαλινό εγκώμιο, εκφράζει τη χαρά της για τη νίκη του Ιησού Χριστού, νικητή του θανάτου και της αμαρτίας. «Ας χαίρονται οι ουράνιοι χοροί των αγγέλων… ,να χαίρεσαι κι εσύ οικουμένη ολόκληρη, στολισμένη με τόση λαμπρότητα…, άκουσε να ηχεί σ’ αυτόν τον ιερό χώρο το επινίκιο άσμα ενός ολόκληρου λαού».

Η χριστιανική χαρά γεννιέται μέσα από την είδηση πως ο Θεός πρώτος μας αγάπησε, ένας Θεός που έγινε άνθρωπος, που έδωσε τη ζωή του για μας, νίκησε το θάνατο και την αμαρτία. Αυτό μας κάνει να του αποδίδουμε την αγάπη μας. Η Αγία Θηρεσία του βρέφους Ιησού έγραφε: «Ιησού, η χαρά μου είναι να σε αγαπώ» (Πν. 45, 21/01/1897).

 

  1. Μάρτυρες της αγάπης

 

Αγαπητοί μου φίλοι, επιθυμώ να σας ενθαρρύνω για γίνετε μάρτυρες της χαράς και αναμεταδότες αυτής της χαράς. Δεν μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι, όταν οι άλλοι άνθρωποι δεν είναι. Η χαρά λοιπόν, πρέπει να μοιράζεται, να μεταδίδεται. Πηγαίνετε να μεταδώσετε στους άλλους νέους τη χαρά που νιώθετε να έχετε ως θησαυρό, τον ίδιο τον Ιησού Χριστό. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε για μας μόνο το δώρο της πίστεως. Για να μπορέσει να ριζώσει μέσα μας πρέπει να την μεταδώσουμε. Ο Άγιος Ιωάννης το λέει καθαρά: «Αυτό που είδαμε και ακούσαμε σας το αναγγέλλουμε, για να είστε κι’ εσείς  σε κοινωνία μαζί μας. Όλα αυτά σας τα γράφουμε, για να είναι η χαρά σας πλήρης» (Α’ Ιω 1,3-4).

Συμβαίνει καμιά φορά, να παρουσιάζεται ο χριστιανισμός ως μια πρόταση ζωής που καταπιέζει την ελευθερία μας και αντιβαίνει στην επιθυμία μας για ευτυχία και χαρά. Αυτό δεν είναι σωστό. Οι χριστιανοί είναι άνδρες και γυναίκες πραγματικά ευτυχισμένοι, επειδή γνωρίζουν πως δεν είναι ποτέ μόνοι και υποβαστάζονται από τα χέρια του Θεού. Σ’ εσάς, νέοι μαθητές του Ιησού, μένει να αποδείξετε στον κόσμο πως η πίστη κάνει ευτυχισμένο και χαρούμενο τον νέο και πως αυτή η χαρά είναι πλήρης και έχει διάρκεια. Και αν κάποτε ο τρόπος ζωής ορισμένων χριστιανών φαίνεται να έχει επηρεαστεί από την κούραση και την μονοτονία, μαρτυρήσετε εσείς πρώτοι χαρούμενα και ευτυχισμένα την πίστη σας. Το Ευαγγέλιο είναι η καλή είδηση πως ο Θεός μάς αγαπά και πως ο καθένας μας έχει αξία μπροστά του. Δείξετε στον κόσμο πως έτσι είναι!!!

Γίνετε, λοιπόν, ενθουσιώδεις ιεραπόστολοι του νέου ευαγγελισμού. Πηγαίνετε να δώσετε σ’ αυτούς που υποφέρουν, σ’ αυτούς που ψάχνουν, τη χαρά που ο Ιησούς θέλει να τους δώσει. Φέρετε αυτή τη χαρά στην οικογένειά σας, στο σχολείο σας, στο πανεπιστήμιο, στο χώρο της εργασίας σας, στις παρέες σας… όπου ζείτε.

Θα δείτε πως η χαρά είναι μεταδοτική! Και θα λάβετε το εκατονταπλάσιο: για σας τους ίδιους, τη χαρά της σωτηρίας, τη χαρά να δείτε την ευσπλαχνία του Θεού ‘’επί τω έργω’’ μέσα στις καρδιές σας. Και την ημέρα της τελικής συνάντησής σας με τον Κύριο, θα ακούσετε τον Κύριο να σας λέει: «Δούλε, καλέ και πιστέ, είσελθε στη χαρά του Κυρίου σου» (Μτ 25,11)

Είθε η Αειπάρθενος Μαρία να σας συνοδεύει σ’ αυτό το δρόμο. Εκείνη δέχτηκε τον Κύριο μέσα στην καρδιά της και τον φανέρωσε με το δοξαστικό και γεμάτο χαρά ύμνο ’’Μεγαλύνει’’.  «Μεγαλύνει η ψυχή μου τον Κύριο και αγάλλεται το πνεύμα μου για το Θεό το Σωτήρα μου» (Λκ 1,46-47). Η Μαρία ανταποκρίθηκε πλήρως στην αγάπη του Θεού με μια ζωή ολόκληρα αφιερωμένη σ’ Εκείνον, μέσα στην ταπείνωση. Ο χριστιανικός λαός την αποκαλεί «πηγή της ευφροσύνης μας», επειδή μας πρόσφερε τον Ιησού. Είθε να σας εισάγει σ’ αυτή τη χαρά που κανείς δεν θα μπορέσει να σας αφαιρέσει!

Related Articles

«Νέες τεχνολογίες – νέες σχέσεις Να προωθούμε μια κουλτούρα σεβασμού, διαλόγου, φιλίας» [2009]

Παγκόσμια Ημέρα των Μέσων Κοινωνικής Επικοινωνίας [2009]   Μήνυμα του Βενέδικτου 16ου 31 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα των Μέσων Κοινωνικής Επικοινωνίας «Νέες τεχνολογίες – νέες σχέσεις Να προωθούμε μια κουλτούρα σεβασμού, διαλόγου, φιλίας»   «Οι νέες […]

Η ιστορία της ΠΗΝ

Η ιδέα της ΠΗΝ ξεκίνησε στη Ρώμη, κατά τη διάρκεια του Ιωβηλαίου έτους 1983-1984, που ονομάστηκε Έτος της Λύτρωσης. Από όλους τους εορτασμούς για τη νεολαία, ο πιο σημαντικός έλαβε χώρα την παραμονή της Κυριακής […]

«Η ειρήνη ως πορεία ελπίδας: Διάλογος, συμφιλίωση και οικολογική μεταστροφή» [2020]

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ 53ης ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ  ΗΜΕΡΑΣ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 Η ΕΙΡΗΝΗ ΩΣ ΠΟΡΕΙΑ ΕΛΠΙΔΑΣ: ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΣΤΡΟΦΗ   Η ειρήνη, ως πορεία ελπίδας μπροστά στα […]