Πρόσφατα

Σχετικά με την Οικονομική Κρίση [2011]

ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αρ. Πρωτ. 4340/2011

 

        Σύρος, 5 Δεκεμβρίου 2011

Προς το Πλήρωμα

της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές,

Συνειδητοποιώντας όλο και περισσότερο τον ρόλο μας, ως ποιμένες του λαού του Θεού, εκφράζουμε την ανησυχία και την αγωνία μας για την κατάσταση στην οποία ευρίσκεται η Χώρα μας.

Ως Καθολική Εκκλησία, παρά τις λίγες δυνάμεις μας και την ασθενή φωνή μας, αισθανόμαστε την ευθύνη να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης της Πατρίδας μας, η οποία έχει τις ρίζες της στην έλλειψη χριστιανικών αρχών και ηθικής τάξης στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο της Χώρας.

Οι πρόχειρες αποφάσεις υπευθύνων της Πολιτείας αλλά και η έλλειψη σεβασμού και τήρησης των Νόμων από τη μεριά των πολιτών, οδήγησαν τη Χώρα μας στη σημερινή αφόρητη κατάσταση.

Με μεγάλη λύπη παρατηρούμε, ότι τα κόμματα ακόμη και στις δύσκολες σημερινές καταστάσεις, προσβλέπουν στο κομματικό τους όφελος και κλείνουν τα μάτια τους στα οικονομικά προβλήματα των πολιτών. Οι πολίτες περιμένουν ενωμένες τις πολιτικές δυνάμεις της Χώρας μας και με σεβασμό στις ηθικές αξίες να την οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση.

Ο λαός περιμένει να δει συγκεκριμένες πράξεις, που θα αποδεικνύουν το ειλικρινές ενδιαφέρον της Πολιτείας αλλά και της Εκκλησίας, να σταθεί έμπρακτα κοντά στους φτωχούς και τους οικονομικά αδύναμους, των οποίων ο αριθμός συνεχώς αυξάνει.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η οικονομική αυτή κρίση, που πλήττει ιδιαίτερα την οικογένεια, είναι ανάγκη να αντιμετωπιστεί σε συνεργασία αγαστή μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας. Και οι δύο αυτοί θεσμοί οφείλουν μαζί να στρέψουν την προσοχή τους προς τον ευαίσθητο θεσμό και το ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, που είναι η οικογένεια. Να τη βοηθήσουν και να την προστατέψουν ως κόρη οφθαλμού.

Η Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος χωρίς να επιβαρύνει ούτε κατά ένα ευρώ τα Δημόσια Ταμεία, αναζητά με τις λίγες δικές της δυνάμεις όχι μόνο να αντεπεξέλθει η ίδια στις δύσκολες αυτές στιγμές, αλλά και προσπαθεί με κάθε τρόπο να είναι κοντά στους πιο αναγκεμένους αδελφούς. Αγωνίζεται, χωρίς καμία κρατική βοήθεια, να διατηρήσει σε λειτουργία τα εκπαιδευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματά της:

•  Τους οίκους ευγηρίας που διαθέτει στην Αθήνα, στην Κέρκυρα και στη Σύρο.

• Το Ίδρυμα προστασίας των ανύπαντρων και κακοποιημένων γυναικών στη Θεσσαλονίκη και των εγκαταλειμμένων παιδιών στη Νέα Μάκρη.

• Τα συσσίτια που προσφέρουν οι Μοναχές της Μητέρας Τερέζας της Καλκούτας στα δύο σπίτια που διαθέτουν στην Αθήνα, και στο τρίτο στη Θεσσαλονίκη.

• Τα καθημερινά συσσίτια που εξασφαλίζονται από το προσφυγικό έργο της Κάριτας της Αθήνας με τη βοήθεια και των άλλων εκκλησιαστικών επαρχιών.

• Το έργο της Φιλανθρωπικής οργάνωσης Κάριτας Ελλάς, που με τις πρωτοβάθμιες οργανώσεις της σε κάθε τοπική Εκκλησιαστική Επαρχία επιτελεί δυσβάστακτο αλλά πραγματικό έργο αγάπης προς τον συνάνθρωπο.

Η Καθολική Εκκλησία της Ελλάδος θα συνεχίσει το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της, με όλες τις δυνάμεις που διαθέτει. Με πίστη, ελπίδα και αγάπη θα στέκεται κοντά στον αναγκεμένο αδελφό, όσο αυτό είναι δυνατό και εφικτό.

Η παρούσα επιστολή μας έχει σκοπό να εκφράσει την αλληλεγγύη μας με όσους υποφέρουν. Η αλληλεγγύη μας δεν θέλουμε να μείνει στα λόγια ή να παραμείνει μια αφηρημένη ιδέα, αλλά να συγκεκριμενοποιηθεί σε πράξεις των θεσμών αλλά και των μελών της Εκκλησίας μας.

Γι’ αυτό, κάνουμε έκκληση να στραφούμε στον εθελοντισμό. Όλες οι ηλικίες μπορούν να προσφέρουν βοήθεια.

Στην εποχή μας, που χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, η δέσμευση στον εθελοντισμό είναι αιτία αισιοδοξίας και ελπίδας. Αποδεικνύει ότι, παρ’ όλο που δεν υπάρχει χρήμα, υπάρχει όμως καλοσύνη και αγάπη μεταξύ των ανθρώπων. Βέβαια, με την προσφορά εθελοντικής εργασίας δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε όλες τις ανάγκες, αλλά μην απογοητευόμαστε. Το λίγο που μπορούμε να προσφέρουμε, ας το δούμε σαν σπόρο που θα φυτρώσει, θα αναπτυχθεί και θα αποδώσει καρπό. Αυτό θα είναι η χριστιανική μαρτυρία που ταπεινά και πειστικά θα μπορέσουμε να προσφέρουμε στην κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε.

Ευχόμαστε, προσευχόμαστε και εργαζόμαστε, ώστε αυτή η οικονομική κρίση, συνέπεια της μεγαλύτερης κρίσης, που είναι η έλλειψη αρχών και ηθικών αξιών, οι οποίες πηγάζουν από το Ευαγγέλιο του Χριστού, όχι μόνο να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αλλά και να ξεπεραστεί για να έλθουν καλύτερες ημέρες για την Πατρίδα, όπως της αξίζει. Είθε!

Για την Ιερά Σύνοδο της Καθολικής Ιεραρχίας της Ελλάδος

 

                         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

                       +Φραγκίσκος

Επίσκοπος Σύρου, Θήρας και Κρήτης

 

 

 

     

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                              +Νικόλαος

Αρχιεπίσκοπος Νάξου Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου

   Αποστολικός Τοποτηρητής Επισκοπής Χίου

Related Articles

«Με τις πληγές Tου θεραπευτήκατε» [2011]

MHNYMA του πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’ για την 19η Παγκόσμια Ημέρα των Ασθενών [2011]   MHNYMA TOY ΠΑΠΑ ΒΕΝΕΔΙΚΤΟΥ ΙΣΤ’  ΓΙΑ ΤΗΝ 19η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΑΡΡΩΣΤΩΝ « Με τις πληγές Tου θεραπευτήκατε .» [1η Πετρ. 2,24.]   Αγαπητοί αδελφοί και αγαπητές αδελφές, […]